Foto: AP

izveštaj stručnjaka

RUSI GOMILAJU ORUŽJE NA ARKTIKU, NATO U PANICI: Obnavljaju se aerodromi, stvaraju nove brigade, gradi ogromna baza...

Planeta

Ruska militarizacija Arktika dramatično se ubrzala od 2014. godine, pokazala je nova studija. Ta zemlja uspostavila je trajni vojni okrug, povećala obuku vojnika i stvorila nove brigade u regionu a nastavlja da koriste prirodne resurse, stoji u izveštaju "Henri Džekson sosajetija".

U izvještaju se dodaje i da je Moskva naručila novu flotu ledolomaca, ponovo otvorila vojne baze iz sovjetske ere i po Arktiku razmestila radarski sistem za rano upozoravanje na rakete.

Rusija trenutno i obnavlja aerodrome kao što su vazdušna luka Rogačjovo na Novoj Zemlji, kao i vazdušne luke Tiksi, Vorkuta, Alikel i Anadir, piše u izveštaju. Počela je i gradnja masivne vojne baze u tom regionu "Arktik Trefoil".

U izveštaju se tvrdi i da Rusija sada redovno upada u vazduše prostore drugih zemalja. Norveška je presrela 74 ruska ratna aviona u 2014. godini, dok je godinu dana pre taj broj bio 58. NATO hitno mora da usvoji strategiju za Arktik i osigura zajednički pristup sigurnosnim izazovima za taj region, dodaju autori ovog izveštaja, piše Independent.

Jedan od autora i direktor Ruskog centra za studije dr. Edjru Foksal, je rekao:

"Tokom poslednje decenije je Rusija proširila svoje vojne kapacitete i mogućnosti na Arktiku, što ima mnogo veći opseg i dubinu od onoga što je Zapad učinio u istom vremenskom periodu".

"Ruski nacionalni interesi na Arktiku objašnjavaju neke aktivnosti, ali ne sve. Neki izgledaju kao da je Rusija angažovana u jednostranoj trci u naoružanju u regionu. Malo je toga što Ujedinjeno Kraljevstvo može da učini da spreči ruske aktivnosti kao takve, ali sofisticirana procena tih aktivnosti i njihova primena pomogli bi u razvoju delotvorne politike", kaže on.

Izveštaj je komentarisao član britanskog parlamenta Džejms Grej. "Više ne možemo da ignorišemo rastući vojni trag Rusije na Arktiku. Kako se led topi i pojavljuju se nove poslovne mogućnosti u tom regionu, Velika Britanija i njene saveznice moraju da učine više da bi osigurali da Arktik ostane miran i stabilan", rekao je Grej.

"Takođe moramo sprečiti bilo kakav povratak Hladnog rata Arktika i Severnog Atlantika koji bi prekinuo puteve snabdevanja zapada. Kako bismo to postigli, mi u Velikoj Britaniji moramo sarađivati sa Rusijom, a takođe moramo biti svesni pretnji koje ruske vojne aktivnosti predstavljaju našim interesima i zaštititi sebe i svoje saveznike", rekao je on.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto AP