Foto: Dado Đilas

Sumnjivo

BOGAĆENJE LJUDI BLISKIH VLASTI: Kokezin pajtos uzeo 2 milijarde od države

Firma „Prointer“ u vlasništvu Slobodana Kvrgića tokom 2016. udvostručila prihode, i to zahvaljujući poslovanju sa JP i državnim organima, piše portal Insajder

Politika

Firma „Prointer it solušens“ tokom 2016. udvostručila je prihode i imovinu u odnosu na 2015. i ostvarila profit od 93 miliona dinara.

Kako prenosi Insajder, u finansijskom izveštaju ove firme objavljen je spisak 15 najvećih kupaca njihovih usluga i opreme, od kojih većinu čine javna preduzeća i državni organi. „Prointer“ je samo od tih poslova tokom 2016. zaradio više od dve milijarde dinara.

Ogromna zarada

„Prointer“ je u vlasništvu Slobodana Kvrgića, koji je preko firme „Alti“ početkom jula 2017. za 915.000 evra kupio kompaniju „Eurosalon“, fabriku čiji je vlasnik bio Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije i član Srpske napredne stranke. A Kokeza je od istog tog Kvrgića dve i po godine ranije kupio istu tu fabriku, ali za 191.000 evra.

Zahvaljujući sve većem broju poslova koje dobija putem javnih nabavki od državnih preduzeća i institucija, „Prointer“, prenosi Insajder, beleži ogroman rast u poslednje četiri godine, a prihod im je uvećan čak više od 80 puta.

- U izveštaju za 2016. na spisku 15 najznačajnijih partnera ove kompanije navode se „Telekom Srbija“, „Jugoimport SDPR“, EPS, JKP „Parking servis“, Gradska uprava Grada Beograda, Republički geodetski zavod, MUP, „Transnafta“ i Uprava carina. Kao najveći kupac upisana je firma „Vin-vin“ iz Čačka, koja je bila u sastavu kompanije „Alti“, koju je „Prointer“ preuzeo tokom 2016. Zbog neprijavljivanja te kupovine, Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je „Prointer“ sa 6,7 miliona dinara u julu ove godine - navodi Insajder na svom sajtu.

Primera radi, početkom 2012. „Prointer“ je pobedio na jednom, a 2016. na čak 150 tendera, i to od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

Posao sa državom

- „Prointer“ je 2012. imao prihod od 73 miliona dinara, 2013. blizu 400 miliona, a prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju u 2015. veći od 2,5 milijardi dinara. Prošle godine prihodi firme su dodatno uvećani i iznosili su više od šest milijardi - navodi Insajder i podseća da je premijerka Ana Brnabić nedavno, na pitanje novinara ove kuće kako objašnjava drastičnu ekspanziju „Prointera“ u poslednjih pet godina, rekla da nema objašnjenje jer se nije bavila time.

- Od predstavnika opozicije već godinama se mogu čuti tvrdnje da je celokupno IT tržište Srbije stavljeno pod monopol „Prointera“, a da iza ove firme stoje bliski saradnici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika FSS Slaviše Kokeze - navodi Insajder.

Ekipa Kurira

Širi se i u Republici Srpskoj

Sve Kvrgićeve firme

U Kvrgićevom vlasništvu su i firme „Prointer sistem“, „Prointer veb“, „Halkom Prointer“, „Iskratel Prointer“. U kompaniji „Energosoft“ iz Novog Sada, koja se takođe bavi informacionim sistemima, Kvrgić je direktor. Godine 2015. osnovana je kompanija „Prointer d.o.o. Banjaluka“, čiji je suvlasnik beogradski „Prointer“.