Foto: Saša Urošev

Vajar i zaljubljenik u prirodu

(FOTO) JOVAN SE ODUŽIO KIKINDI, GRADU SOVA: Napravio 2,8 metara visoku terakotu, simbol najvećeg zimovališta ušara na svetu

Srbija
> 14:33h

KIKINDA - Jovan Blat, poznati kikindski vajar i zaljubljenik u prirodu, ponovo je oduševio sugrađane, kolege i ljubitelje sova. On je u terakoti napravio 2,8 metara visoku sovu ušaru.

Grad sova dobio je autentičan simbol koji će uskoro biti postavljen na budućem kružnom toku na ulazu u Kikindu.

foto: Saša Urošev

Najveće zimovalište sova ušara na planeti, nalazi se u centru ovog grada. Stručnjaci Centra za zaštitu sova Srbije su 2009. otkrili zapanjujući podatak da u centru Kikinde zimuje najveće jato na planeti od čak 743 sova. Taj podatak inspirisao je ovog umetnika:

- Ptice su za vajare veoma zahvalne, a naročito sove. Njihov oblik tela i glave je specifičan.

foto: Saša Urošev

- Prvi sovu sam izvajao 2008. godine. Još tada me je profesor novosadske Akademije umetnosti, Toma Todorović, upozorio da pazim šta radim. Rekao mi je da neću moći da se zaustavim, ako krenem da vajam sove. Dosad sam izvajao stotinak sova - kaže Jovan.

Za ovaj umetnički rad, Jovan je utrošio oko 500 kilograma gline:

foto: Saša Urošev

- Kao student vajarstva imao sam zapravo dve želje. Prva mi se već ostvarila. Priredio sam svojevremeno samostalnu izložbu. Poželeo sam i da rodnom gradu poklonim veliku skulpturu koja će biti postavljena na javnom mestu. I taj san sam pretočio u javu. Nestrpljivo čekam kad će se to desiti - iskren je Jovan.

foto: Saša Urošev

On je pre devet godina izvajao karikature tridesetak rok legendi. Na ideju je došao nakon koncerta Rolingstonsa u Beogradu. Postavku skulptura dimenzija između 30 i 40 centimetara predvodili su Mik Džeger i Kit Ričards. Društvo su im pravili Igi Pop, Džon Bon Džovi, Elvis Prisli, Džimi Hendriks, Bob Dilan, Angus Jang, Bob Marli, Mark Nofler i članovi grupe “Metalika”. Čast rokerki branila je samo Tina Tarner:

- Planiram da ponovo uradim celu seriju. Nakon toliko godina iza mene je fakultet, a imam više iskustva sa glinenim rok karikaturama. One su nakon izložbe, kao poklon, završile širom sveta. Samo jednu sam prodao. Očekujte još jednu neobičnu izložbu- poručio je Jovan.

Čupavi rokeri ga mučili

Tempo vajanja diktira trenutna inspiracija, ali i karikature koje sam pravio. Najbrže sam u glini otelotvorio Bi Bi Kinga, dok sam se najviše mučio oko Tine Tarner. Padala mi je nebrojeno puta. Najkomplikovanije je kada pri izradi karikature pravim kosu. Zato ne volim da pravim čupave rokere. Kada sam pravio rok karikature za jednu skulpturu mi je bilo potrebno između 7 i 15 dana, jer se nijedna ne radi u cugu - kaže Jovan.

(Kurir.rs/S.Urošev/Foto: Saša Urošev)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DRUGARSTVO NEMA CENU: Pogledajte igru mace i sove