Foto: Marina Lopičić

Ministar sam sebi natovario krivično delo

EVO KAKO NAS MINISTAR PRAVI LUDIM: Vulin priznao da je prao pare!

Član Vlade u najnovijem pokušaju vađenja mrtav ladan rekao da je u zemlju unosio po 9.000 evra iz Kanade kako bi sakupio 205.000 evra za stan na Zvezdar

Politika
> 12:43h

U pokušaju da opravda iznos od 205.000 evra u kešu, koji mu je za kupovinu stana na Zvezdari navodno dala tetka iz Kanade, ministar odbrane Aleksandar Vulin skočio je sam sebi u stomak izjavivši da je novac u Srbiju uneo neprimetno, i to u delovima po 9.000 evra! To bi praktično značilo da je ovaj član Vlade pokušao da prevari državu i izbegne plaćanje poreza!

I da je kojim slučajem Vulinovo objašnjenje tačno, to bi značilo da je on morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju kako bi preneo celokupan iznos, imajući u vidu da je zakonom dozvoljeno da se preko granice neprijavljeno prenese maksimalno 10.000 evra, dok za svaki veći iznos mora da se obavesti carina i da se objasni poreklo novca.

Ukopava se

Novinarka Krika uspela je juče da, nakon više pokušaja, od Vulina dobije obrazloženje o novcu.

- Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu? - rekao je Vulin, što je u suprotnosti sa onim što je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio - da je sumu za stan prodavcu uplatio kao celinu, a ne u delovima.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da se Vulin svojim izjavama samo ukopava.

- Ako već hoće da se brani, neka spremi ljudsku odbranu. Ko god da ga savetuje, ne savetuje ga dobro. Generalno, u zemlju možete uneti do 10.000 evra a da to ne prijavite, tu nema ničeg nelegalnog. Ali ponavljam, u Srbiji niste obavezni da dokazujete poreklo ako imate do 20 miliona dinara, jer je 2003. zakonom dozvoljeno da, ako imate ispod 20 miliona, onda ne morate dokazivati poreklo. Dovoljno je bilo da se pozvao na taj zakon iz 2003, ali očigledno nije, ili nije bilo ubedljivo da je taj novac imao pre 2003. godine - kaže Stevanović.

20.000 evra za putovanja

Zamenik predsednika DS Igor Salak izjavio je juče da, posle objašnjenja ministra Vulina odakle mu novac za stan, postoji osnov za tužilaštvo da reaguje povodom opravdanih sumnji da je izvršeno krivično delo pranja novca. On je takođe naveo i da postoji osnov da reaguju organi Kanade koji se bave sprečavanjem pranja novca.

- Vulin je inkriminisao neimenovanu tetku, a želi da ubedi javnost da je 25 puta leteo do Kanade da bi preneo tu količinu novca. Ako je ovo istina, morao je da potroši i do 20.000 evra na ta putovanja - rekao je Salak i pozvao Vulina da pokaže pasoš i graničnu policiju da posvedoči o verodostojnosti tvrdnji o minimum 25 putovanja u Kanadu.

Podsetimo, Vulin se Agenciji za borbu protiv korupcije pravdao da je više od 200.000 evra u kešu za kupovinu stana na Zvezdari dobio od suprugine tetke. Agencija nije poverovala u ovo ministrovo objašnjenje jer je utvrdila da novac nije uplaćen na račune Vulina ili njegove supruge, kao i da niko od njih nije prijavio da je u zemlju uneo ovu svotu novca.

U Agenciji za borbu protiv korupcije rekli su da su prilikom provera izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Aleksandra Vulina preduzeli sve što je u okvirima nadležnosti Agencije.

- Nakon dostavljanja izveštaja nadležnom tužilaštvu, po završenoj kontroli, Agencija se ne meša u rad drugih državnih organa, niti može da utiče na dalji tok postupka. Takođe, Agencija ne komentariše ni njihove odluke.

Ekipa Kurira

Burno u parlamentu

Tražili smenu Vulina, Mihajlovićeve, Malog

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije poslanik DS Radoslav Milojičić zatražio je da premijerka Ana Brnabić smeni ministra Aleksandra Vulina zbog nejasnog porekla novca za kupovinu stana, dok je lider SRS Vojislav Šešelj zatražio smenu ministarke Zorane Mihajlović. Takođe, zatražena je i ostavka gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

foto: Dragana Udovičić

Da l‘ je moguće Vulin se smučio čak i Krletu

Povodom aktuelnog slučaja Aleksandra Vulina reagovao je i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji je na Tviteru poručio da je vreme da Vulin napusti ministarsku fotelju. - Vulin je zbog štete koju je naneo Vladi RS zaslužio da bude smenjen - napisao je Krstić.

foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VULINOVE IZMIŠLJOTINE: Kaže da je pešadinac a nije služio vojsku