Foto: Promo

AKTUELNO

FRANKFURTSKI SALON AUTOMOBILA DONOSI MNOŠTVO NOVITETA: Benzin uzvraća udarac!

Zujanje iz auspuha umesto moćnog zvuka ljutih mašina biće sve prisutnije u budućnosti, ali gorivo još vodi glavnu reč

Auto
> 23:59h

Iako se električna groznica širi, motori sa unutrašnjim sagorevanjem se ne daju i, utisak je, doživljavaju svoj vrhunac! Sve pršti od snage, impresivnih performansi, luksuza i dizajna koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

foto: Promo

Osim toga, ovogodišnji salon automobila u Frankfurtu, jedan od najvažnijih u auto-industriji, definitivno potvrđuje nezaustavljiv trend - autonomnu vožnju. Predstavljamo vam neke od najznačajnijih premijera.

foto: Promo

Mercedes-AMG Project One

Prvi „mercedes AMG“ hibridni hiperautomobil i duhovni naslednik CLK GTR (1997-1999), „project one“, najznačajnija je premijera u Frankfurtu. Performanse su slične Formuli 1, a pokreću ga tri elektromotora i 1,6 V6 turbobenzinac iz „Mercedesovog“ F1 bolida, koji ide i do 11.000 obrtaja u minutu! Ukupno ima više od 1.000 konja, a ubrzanje od 0 do 200 km/h je ispod šest sekundi!

foto: Promo

Bentli kontinental GT

Jedan od najprestižnijih kupea za četvoro donosi novu dozu luksuza uz prepoznatljiv stil, koji je dodatno usavršen. Unutrašnjost je oaza kvalitetnih materijala i vrhunske završne obrade, a glavna novost je ekran info-zabavnog sistema od 12,3 inča. Pod haubom je moćni 6,0 biturbo W12 benzinac sa 626 KS i 897 Nm.

foto: Promo

Audi R8 V10 RWS

Najmoćniji sportski model „Audija“ u novoj verziji izgubio je „kvatro“ pogon. To je olakšalo model za 50 kilograma, a snaga se prenosi samo na zadnje točkove. Atraktivni dvosed pokreće isti atmosferski 5,2 FSI V10 benzinac, koji oslobađa 540 konja i 540 Nm. Biće napravljeno samo 999 primeraka RWS serije.

Restilizovani „ford mustang“

Aktuelna generacija legendarnog „mustanga“ osvežena je za evropsko tržište. Između ostalog, nova su prednja LED svetla, branici i zadnja svetla, kao i maska hladnjaka. Pod haubom je dorađeni 5,0 V8 benzinac sa 450 KS. Dostupan je i 2,3 „ekobust“, koji ima 290 konja. Menjač je potpuno novi automatski sa deset brzina.

foto: Promo

Sitroen C3 erkros

Najmanji „Sitroenov“ SUV podjednako je atraktivan kao i veći modeli! „C3 erkros“ krasi jedinstveni dizajn i mnoštvo „fanki“ detalja, poput podeljenih farova, unikatnih felni i dvobojne karoserije. Unutrašnjost je, takođe, priča za sebe, a gepek ima čak 410 do 1.289 litara. Oprema je vrhunska, uz brojne bezbednosne sisteme.

foto: Promo

Seat leon kupra R

Španski „Seat“ predstavio je najjači i najbrži „leon“ do sada, „kupru R“. Sportski hečbek biće proizveden u 799 primeraka, ima pogon na prednje točkove i čak 310 konja izvučenih iz 2,0 TSI benzinca. Zanimljivo je to da je tolika snaga dostupna samo s manuelnim menjačem, dok verzija sa DSG prenosom može računati na 300 KS.

foto: Promo

Opel Grandland X

Nemački „Opel“ sada je deo PSA grupacije, a SUV trend se nastavlja. „Grendland X“ urađen je na bazi „pežoa 3008“ i krasi ga dopadljiv sportsko-elegantni stil. Komfor u kabini je optimalan, a prtljažnik se „širi“ i do 1.652 litra. Zasad su u ponudi 1,2 turbobenzinac sa 130 konja i 230 Nm i dizelaš od 1,6 litara (120 KS i 300 Nm).

Kurir / Aleksandar Bečić

Foto: Promo