Foto: EPA

POKRENUT EFEKAT LAVINE

ZEMAN: Za Katalonijom će i Škotska

Planeta
> 16:00h

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je danas povodom referenduma o nezavisnosti Katalonije da nastupa regionalizacija Evrope a da će za Katalonijom krenuti i Škotska, dok bi u Nemačkoj kao prvi region željan nezavisnosti video Bavarsku.

U debati s građanima tokom obilaska Severne Češke, Zeman je rekao je da težnje ka osamostaljenju nisu prisutne samo u Kataloniji.

foto: EPA

"Mi sada tu možemo da pratimo početak svojevrsne postepene regionalizacije Evrope. To nije samo Katalonija. Tu je Škotska koja traži ponavljanje referenduma posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i vrlo je verovatno da će tada Škotska hteti da izađe iz Velike Britanije, a uđe u EU. A tu je i tzv. Padanija na severu Italije", kazao je Zeman u Usti nad Labom.

Češki predsednik izneo je tezu da je prirodno da separatističke tendencije dolaze iz bogatijih regiona.

foto: AP

"Kada bih to primenio na Nemačku, ko bi trebalo da se otcepi kao prvi? Pa slobodna država Bavarska. Ja ne kažem da će se to zaista i desiti, sačuvaj bože. Ali želim da podsetim da je neposredno posle Prvog svetskog rata bio spreman projekat obnove Bavarske kraljevine, a da je taj projekat realizovan može biti da bi Hitleru bio nešto teži put do vlasti", kazao je Zeman.

Češki predsednik nije komentarisao brutalnu intervenciju španske policije tokom referenduma u Kataloniji održanog u nedelju.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA