Foto: Youtube screenshot

lukavo

(VIDEO) KINEZI KRSTARICU MASKIRALI U RAZARAČ: To je samo jedan od razloga zašto SAD strepe!

Planeta
> 18:20h

Prošle nedelje kineska televizija objavila je prve snimke iz vazduha svog novog borbenog broda, koji nosi oznaku "Tip 055".

Reč je 180 metara dugom brodu zapremine 13.500 tona i, nakon ruskih nuklearnih krstarica klase "Kirov“, drugom najvećem površinskom borbenom brodu na svetu.

Kinezi ga klasifikuju u razarač koji je naoružan navođenim projektilima, dok ga Amerikanci smatraju krstaricom, kako su ga nazvali vojni analitičari koji su pisali izveštaj za Kongres SAD ranije ove godine.

Novi Tip 055 ima 122 vertikalna lansirna silosa za projektile HHQ-9B i HQ-26, a koji mogu da napadaju ciljeve na moru, na kopnu i u vazduhu, zavisno od potrebe, navodi portal za vojna pitanja warisboring.com.

Ono što će zabrinuti flote drugih država na Pacifiku jeste podatak da je Tip 055 naoružan kao i američke krstarice klase Tajkonderoga, a pritom nadmašuje količinu naoružanja svakog drugog površinskog borbenog broda na Pacifiku.

Tip 055 prvi je iz nove klase kineskih borbenih brodova, a očekuje se da će u operativnu službu Kineske ratne mornarice ući sledeće godine. Pre nego se krenulo u njegovu izgradnju Kinezi su se uglavnom koncentrisali na gradnju većeg broja manjih borbenih brodova, poput korveta i fregata, i većih razarača.

Ako zanemarimo nosače aviona Liaoning i Tip 001A, dosada je najveći kineski borbeni brod bio 7500 tona težak razarač Tip 052D (naoružan sa 64 projektila) od kojih je šest u aktivnoj službi mornarice.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Jutarnji

Foto: Youtube screenshot