Foto: Promo

ŠAPČANI POKAZALI DA SU IM KNJIGE NEOPHODNE: Sve je počelo u kafani, a danas slave 170 godina Biblioteke

Najstarija ustanova kulture u Šapcu je Biblioteka šabačka. Sve je počelo u kafani Andre Nešića na Bairu, sa stotinak knjiga.

Srbija
> 16:37h

Na početku, 11. oktobra 1847. godine, bila je Čitalište. Danas je Biblioteka šabačka riznica kulturnog blaga. Sa fondom od oko 200.000 knjiga jedna je od najznačajnijih ustanova kulture u Srbiji. Svečanom akademijom Biblioteka šabačka obeležila je danas 170 godina postojanja.

foto: Promo

-U zemlji diskontinuiteta, imresivna je činjenica da se kult knjige održao 170 godina, poručio je član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić i čestitao građanima Šapca jubilej jer su pokazali da su im knjiga i znanje neophodni.

Biblioteka šabačka je jedan od čuvara kolektivnog sećanja, smatra direktorka ove ustanove Jelena Podgorac Jovanović.

- Naš zadatak je da pisanu reč otpravimo u budućnost kako bi došli do budućih čitalaca, ali ne smemo zaboraviti ni sadašnje, rekla je ona.

foto: Promo

Čestitke povodom 170 godina postojanja Biblioteke šabačke uputio je i Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Put Biblioteke šabačke vodio je od kafane Andre Nešića, Gimnazije i osnovne škole pored crkve, Krsmanovića kuće, do kafane Zlatni jelen gde je sva čitališna građa uništena 1914. godine. Svoj vek trajana nastavila je u hotelu Pariz, zatim u kafani Miramare odakle je preseljenja u Vladičanski dvor gde se i danas nalazi. Pre dve godine sagrađen je i Aneks Biblioteke.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!