Foto: Dado Đilas

Koreografija za nastavak

(KURIR TV) SVETI SIMEON UZ ZVEZDU: Pogledajte drugu šetalicu Delija na meču sa Arsenalom

Početkom drugih 45 minuta meča 3. kola Lige Evrope sa Arsenalom navijači Crvene zvezde razvili su šetalicu sa likom Svetog Simeona Mirotočivog.

Fudbal
> 20:35h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 26. februara obeležavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime pre nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja.

Osnivač srpske srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića, umro je na današnji dan 1200. godine. Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve. Srpski narod ga poštuje jer je - kako je svojevremeno rekao episkop Atanasije Rakita - fizički i duhovni koren srpskog naroda. Godine 1196, četiri leta pre upokojenja, odrekao se prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori. Upokojio se u srpskom manastiru Hilandaru, koji je podigao zajedno sa svojim sinom Rastkom, monahom Savom, kog srpski narod slavi kao svog najvećeg prosvetitelja Svetog Savu.

Kurir sport, Foto: Dado Đilas