Foto: Privatna Arhiva

REVOLUCIONARNO

MALI HEROJ IZ KOVILJA PRKOSI BOLESTI: Pobedio paralizu i sad vozi bicikl!

RADIVOJE ŠIJAK (10) nakon dva tretmana matičnim ćelijama napravio prve korake, počeo da crta, a majka Andrea se nada da će uspeti i da potrči

Društvo
> 16:39h

Radivoje Šijak iz Kovilja ima 10 godina. On crta, korača, ove godine je naučio da vozi bicikl... Šta je tu čudno, pa to rade sva deca, rekli biste. Ali grešite. Mali Rade je heroj!

On boluje od cerebralne paralize. Vožnja bicikla i crtanje za njega su bili samo san. Rođen je kao zdrava beba, ali je nakon 13 dana doživeo kliničku smrt. Izvukao se, ali mu je sa dve godine dijagnostikovana cerebralna paraliza, a sa sedam je dobio i epilepsiju. Zahvaljujući ljudima koji su donirali novac za njegovo lečenje, ovaj hrabri dečak polako ispunjava svoje dugogodišnje želje. Nakon dve transplantacije matičnih ćelija uspeo je prvi put da stane na noge, napravi prve korake, ali i da veselo vozi bajs.

Odličan đak

- Iskreno, nisam se mnogo nadala, ali smo odlučili da probamo. Prošle godine u julu imao je prvu transplantaciju matičnim ćelijama. Nakon toga, uspeo je da prvi put stane na noge i počeo je da pravi samostalne velike korake - priča majka Andrea Šijak.

foto: Privatna Arhiva

Radivoje još ne može samostalno da hoda, ali mama ističe da on ne odustaje i da se trudi svakog dana da samostalno zakorači.

- Kada je napravio prve korake, bio je presrećan. Dozivao nas je da vidimo. Zaplakala sam od sreće. Rade je borac. Nakon druge terapije matičnim ćelijama, u julu je sam seo na bicikl, sam stavio noge na pedale. Sada sam vozi i to je atrakcija. Malo je reći da je srećan, vozi pod punom opremom sa sve kacigom, a mi jurimo za njim - ponosna je Andrea.

Rade ide u peti razred redovne OŠ „Laza Kostić“ i odličan je đak.

- Prihvaćen je od druge dece i nismo imali nikakvih problema. Mi ga vodimo u školu, ima pratioca koji je tamo s njim. Počeo je samostalno da drži olovku, što doskoro nije mogao. Još ne može sam da piše, ali zato crta i žvrlja, to uspeva, uporan je. Sada i govori razgovetnije i svi ga lepo razumeju - objašnjava Andrea:

Optimizam

- Lekari iz Ukrajine su prezadovoljni rezultatima koje Rade postiže. Nije imao epi-napade već godinu dana. Njegovo stanje se dosta popravilo, ali nas čeka još transplantacija, još ništa nije gotovo. Ali ne predajemo se! Volela bih da uskoro vidim Radeta da trči, a nadam se da će nam se ta želja ispuniti!

M. BRANKOVIĆ

foto: Privatna Arhiva

Budite humani

POMOĆ ZA RADIVOJA

Novac za odlazak na tretmane možete uplatiti na ove račune:

Dinarski: 160-442050-13

Devizni: 00-540-0001430.6

IBAN broj: RS35160005400001430653