Foto: Profimedia

A posle autonomije...

PREDSEDNIK VENETA: Istog časa bih ukinuo sankcije Rusiji!

Planeta

Predsednik italijanskog regiona Veneto, koji je na jučerašnjem referendumu izglasao širu autonomiju, izjavio je da bi istog trenutka ukinuo antiruske sankcije, ako bi bio u prilici.

„Ako bih mogao, ja bih to učinio već danas“, rekao je Luka Zaja .

Zaja je naglasio da su sankcije Evropske unije prema Rusiji pogubne i apsurdne, te da one nisu usmerene isključivo na Rusiju, već i na privrednike u Venetu.

„Ja pre svega mislim na naš region, o hiljadama naših građana koji se bave poljoprivredom i imaju dobre poslovne odnose sa Rusijom. Te sankcije se obijaju o glavu svima nama, koštaju nas oko milijardu evra“, rekao je on.

On je dodao i da namerava da razvija odnose sa regionima Ruske Federacije, a tome u prilog ide i nedavno potpisani sporazum između Veneta i Voronješkom oblašću.

„Rusiju i Ruse smo uvek smatrali prijateljima. Kada dobijemo autonomiju, mi ćemo proširiti naše veze i tada će se zasigurno pojaviti nove mogućnosti za saradnju“, dodao je.

Govoreći o samom referendumu koji je održan u nedelju, Zaja je rekao da je u pitanju istorijski događaj – reč je o preko dva miliona ljudi koji su glasali kako bi svima dali jasan signal da je Venetu potrebna šira autonomija.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Profimedia)