Foto: EPA7CLEMENS BILAN

IZBOR NOVE VLADE MOGAO BI DA TRAJE MESECIMA

POČETAK NOVE ERE: Šojble na čelu Bundestaga, krajnja desnica ušla u parlament

Planeta
> 17:30h

Dugogodišnji ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble izabran je za predsednika Bundestaga na konstitutivnoj sednici, a u parlamentu su se prvi put našli poslanici krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i objavili početak "nove ere".

Atmosfera na prvoj sednici novog saziva bila je bučna, iako će do izbora nove Vlade proći nedelje, a možda i meseci.

Šojble, član vladajuće konzervativne koalicije kancelarke Angele Merkel, rekao je poslanicima da će uvažavanje protivnika biti važno u novom parlamentu.

"Demokratska debata je neophodna, ali to je debata u skladu s pravilima. Ona podrazumeva spremnost da se poštuju demokratske procedure i da se odluke većine ne odbacuju kao nelegitimne, kao izdaja, ili šta već", rekao je Šojble.

Novi saziv donjeg doma nemačkog parlamenta ima 709 poslanika, više nego ikad, kao i šest poslaničkih grupa, umesto dosadašnje četiri.

Od toga 92 poslanika ima AfD, prva stranka više desno od kancelarkinih konzervativaca koja je ušla u parlament u poslednjih 60 godina.

foto: AP

Na izborima 24. septembra AfD je osvojio 12,6 odsto glasova, posle kampanje usmerene pre svega na oštro kritikovanje Merkel zbog njene odluke iz 2015. godine da dozvoli ulazak velikog broja migranata u Nemačku.

Šef poslanika AfD Bernt Bauman rekao je poslanicima da "sada počinje nova era". On se žalio zbog promene poslovnika ranije ove godine, prema kojoj prvu sednicu otvara poslanik s najdužim stažom u Bundestagu, a ne najstariji kao do sada. Najstarijeg poslanika ima AfD.

Za izbor Šojblea, koji je poslanik već 45 godina, a ministar finansija od 2009. godine, glasalo je 510 poslanika, a 173 su bila protiv.

Šojble nije imao protivkandidata, a AfD je prigovarala na njegov izbor jer je on ranije opisao tu partiju kao "sramotu za Nemačku".

Koalicija Hrišćansko demokratske unije i Hrišćansko socijalne unije (CDU-CSU) kancelarke Merkel, liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) i levi Zeleni počeli su pregovore o koalicionoj Vladi. Analitičari smatraju da bi pregovori mogli dugo da traju pošto do sada takva koalicija nikada nije postojala u Nemačkoj.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!