Foto: Youtube/Printscreen

MOŽE DA PROBIJE SVAKI ODBRAMBENI ŠTIT

OD OVOGA STREPI ZAPAD: Rusija testira moćnu raketu koja bi mogla da uništi pola Evrope

Planeta

Rusko Ministarstvo odbrane planira da do kraja godine izvede dva testiranja interkontinentalne rakete Sarmat RS-28, ili kako je na zapadu zovu "Satana 2". Raketa može da nosi 10-15 bojevih glava i da leti supersoničnom brzinom.

Prema izveštajima koje je objavio ruski list "Komersant" u ponedeljak, pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu odbrane Rusije, nakon niza odlaganja nova ruska interkontinentalna raketa koja može da probije svaki odbrambeni štit testiraće se na kosmodromu Plesek u Arkhangelskoj oblasti.

Najpre će se testirati izlazak rakete iz podzemnog šahta, a zatim i odvajanje prvog stepena rakete. Ukoliko prvi test bude uspešan, drugi će takođe biti izveden pre kraja godine, navodi "Komersant". List navodi da je propelere rakete dizajnirala grupa "Energomaks", dok je njihova proizvodnja poverena fabrici "Proton-PM".

Ranije je komandant Strateških raketnih snaga Rusije Sergej Karakajev najavio da se puštanje u rad sistema Sarmat očekuje do 2019. ili 2020. godine.

Raketa sa raketnim motorom na tečni pogon sa nadzornim uređajem "Satana 2" bi trebalo da zameni R-36M, koji je NATO prozvao Satana.

Prema zameniku ministra odbrane Rusije Juriju Borisovom, Sarmat će moći da probije svaki obrambeni štit, čime će predstavljati odgovor Moskve na američki program "Brz globalni udar".

Radi se o super-teškoj, termonuklearnoj i interkontinentalnoj raketi, koja može da nosi i to 10 tona eksploziva. To znači da može da ponese 10 težih ili 15 lakših bojevih glava, ili čak 24 hipersoničnih raketa. Prema izveštaju ruskih medija, RS-28 Sarmat će moći da uništi teritoriju veličine Francuske ili Teksasa, a sposoban je i da izbegne radare.

Očekuje se da će imati domet od oko 10.000 kilometara, što znači da će omogućiti Moskvi da napadne evropske ili američke države.

Zbog ogromne razorne moći Satana predstavlja jednu od najvećih opasnosti po Sjedinjene Američke Države, čiji su stručnjaci prošle godine izdali dramatično upozorenje da samo pet ovakvih raketa može da uništi kompletnu istočnu obalu Amerike. Međutim, Satana 2 je naprednija verzija, i do dva puta snažnija.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Youtube Printscreen/Ilustracija