Foto: Beta

NEZADOVOLJNI ZBOG SMANJENIH PENZIJA

PROTEST OŠTEĆENIH: Penzioneri tvrde da im je uzeto 600 miliona evra

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, kaže da im je jedino preostalo da svoja prava traže na ulici, ali i na sudu

Društvo
> 00:40h

Simbolično, na trogodišnjicu od donošenja zakona o smanjenju penzija za 10 odsto, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica zajedno sa Udruženjem penzionera danas organizuje protest na Trgu Nikole Pašića u 11 sati.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, kaže da im je jedino preostalo da svoja prava traže na ulici, ali i na sudu.

- Tri godine je prošlo od smanjenja penzija. To znači da je na godišnjem nivou od svih penzionera Srbije uzeto 600 miliona evra. Eksperti dokazuju da novca u Srbiji ima dovoljno za sve potrebe, ali on zbog korupcije odlazi na drugu stranu. Ako se sami ne izborimo za pravdu, niko to umesto nas neće uraditi. Zato moramo da izađemo na ulice i da se borimo. Samo protestom možemo dozvati pameti bahatu vlast i upoznati javnost s našim nezadovoljstvom i zahtevima - kaže Tamburić.

On navodi i da su se, nakon konsultacije sa advokatima, penzioneri odlučili da tuže Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije.

- Po zakonu o upravnom postupku niko i ništa ne može da izmeni rešenje o penzionisanju. Advokatske kancelarije s kojima sarađujemo su već pripremile tužbe u ime nekoliko hiljada penzionera. Svaki penzioner mora pojedinačno da tuži Fond PIO za razliku iznosa koji nam je smanjen - kaže Tamburić.

Kurir / S. S.

Foto: Beta