Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić

Skandal

VLADIKA IRINEJ PROZVAO MINISTARKU: Zorana, treba ti psiholog!

Posle izjave Mihajlovićeve da žene treba pustiti da rađaju onda kada one to hoće, episkop Irinej poručio ministarki da joj treba duhovnik ili pak stručno lice

Politika
> 19:12h

Episkop bački Irinej, posle izjave potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da žene treba pustiti da rađaju onda kad one to hoće, poručio je da joj treba psiholog!

Kako se navodi u saopštenju SPC, „svakom iole dobronamernom čoveku upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi“ nesporan je apel patrijarha Irineja „da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji“.

Episkop bački smatra da Mihajlovićeva ne raspolaže kriterijumima na osnovu kojih bi mogla „meritorno“ da procenjuje sadržaj poruka patrijarha Irineja i da se njena kritika poglavara SPC „može tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka“.

- Kao ubeđena privrženica evropskih, možda i evroatlantskih vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku - da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život - naveo je episkop bački, kao i da je Mihajlovićeva tvrdnjom „da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće“, poruku patrijarha Irineja stavila u kontekst ratova i stradanja:

- Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i SPC.

On je naveo da motivacija ministarke da „izvrće reči o deci i blagoslovu radosti rađanja“ nije politička.

- To znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima. Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika - smatra episkop bački i dodaje da bi umesto „pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa“.

foto: Dado Đilas

Skočio na SPC

ČEDA BRANIO MIHAJLOVIĆEVU

Lider LDP Čedomir Jovanović jedini je političar koji je juče osudio izjavu episkopa bačkog Irineja:

- Izjava bačkog episkopa Irineja, kojom napada ministarku Zoranu Mihajlović, skandalozna je i za metu ima ne samo žene u Srbiji već i ideju slobodnog društva zasnovanog na građanskim vrednostima.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu