Foto: Shutterstock

Proces protiv Mirsada Kandića

SARADNIK ISLAMSKE DRŽAVE: Terorista iz Peći izručen SAD

Crna Hronika
> 00:43h

SARAJEVO - Mirsad Kandić (36), poreklom iz Peći na Kosovu i Metohiji, izručen je juče iz Sarajeva Sjedinjenim Američkim Državama koje su ga tražile zbog sumnje da je bio umešan u terorističke aktivnosti kao bliski saradnik Islamske države.

Po Kandića je poslat specijalni avion iz SAD, koje su nalog za njegovo hapšenje izdale 2014, a dve godine kasnije za njim je raspisana i međunarodna crvena Interpolova poternica. Kandić se, međutim, uspešno skrivao i gotovo neometano kretao po celom svetu zahvaljujući tome što je imao najmanje pet lažnih identiteta.

Poslednjih godina boravio je u sirijskom gradu Raki, donedavnoj prestonici ID, gde je bio zadužen za dopremanje prsluka za bombaše samoubice, ali i za nabavku oružja različitih namena. Od januara ove godine Kandić se skrivao u Bosni i Hercegovini, u koju je ušao pomoću ukrajinskog pasoša na ime Ivan Popović.

Iako je pokušavao da ometa policiju u njegovom lociranju, on je početkom jula uhapšen u iznajmljenom stanu u sarajevsokm naselju Grbavica i od tada se nalazio u ekstradicionom privoru. Sud BiH je odluku o njegovom izručenju doneo u septembru, a kada su se stekli svi uslovi, on je deportovan u SAD.

Između ostalog, Kandić je osumnjičen da je pomogao maloletnom australijskom teroristi Džejku Bilardiju, poznatijem kao Džihadi Džejk, da se prebaci na teritoriju ID, a koji se 11. marta 2015. godine razneo u samoubilačkom napadu automobilom bombom u Ramadi, u Iraku.

Kurir / A. S. B.

Foto: Shutterstock