Foto: Printscreen Google Maps, Zorana Jevtić

bez ikakvog osnova troši milione

TOMA I DRAGICA ŽIVE U VILI OD 800 KVADRATA NA NAŠ RAČUN: Mesečno plaćamo 1.200.000, hranu mu kuvaju i dostavljaju na vrata!

Politika
> 15:01h

Bivši predsednik Tomislav Nikolić pod parolom „radim za džabe“ nemilice troši državne pare, pa građani samo njegov luksuzan život u dedinjskoj vili, bez ikakvog pravnog osnova, mesečno plaćaju 1,2 miliona dinara, što, kad se preračuna, iznosi čak 52 prosečne penzije u Srbiji, otkriva Kurir.

Naš izvor iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, u čijoj nadležnosti je održavanje rezidencije predsednika u Užičkoj 23, kaže da je porodica Nikolić prigrabila za sebe sve pogodnosti koje je imala dok je Tomislav vršio predsedničku dužnost.

foto: Zorana Jevtić

Za njega se redovno kuvalo, namirnice su mu dostavljane direktno u kuću. I danas se to radi

- Njihov lagodan život nas mesečno košta 1,2 miliona dinara. I to samo ono osnovno - računi za utrošenu struju, grejanje i vodu i troškovi obezbeđenja i posluge koja im je na raspolaganju. Dok je bio predsednik, Nikolić je sa svojom familijom uživao sve te privilegije i nikome nije jasno kakav je sad aranžman s njim. Kao i sve vile u državnom vlasništvu, i njegova ima svoju domaćicu, radnika na održavanju, kuvara... Svi ti ljudi prolaze odgovarajuće provere i služe onome ko koristi vilu - objašnjava naš sagovornik iz Uprave.

foto: Printscreen Google Maps

Prema našim saznanjima, Nikolića i njegove ukućane i dalje opslužuje Uprava, a to znači da je bivšem predsedniku, uz plaćene komunalije za život u luksuznoj vili, omogućeno i da naručuje hranu i namirnice iz ove službe Vlade Srbije.

- Za njega se redovno kuvalo, dostavljale su mu se namirnice direktno u kuću. I danas se to radi - kaže naš izvor.

Bivši predsednik se i te kako postarao da se što komfornije ušuška u 800 kvadratnih metara predsedničke rezidencije. On je poslednje mesece svog mandata iskoristio da utroši nekoliko desetina hiljada evra u obnovu vile, doterivanje enterijera i renoviranje bazena u dvorištu. Prema dostupnim podacima o javnim nabavkama, za potrebe Nikolića objekat u Užičkoj 23 je dobio sistem za klimatizaciju, okrečenu i ofarbanu unutrašnost, očišćene oluke i kišnu kanalizaciju, asfaltnu stazu, ofarban je krov, saniran dvorišni bazen... Bivši predsednik očigledno više voli državni zamak sa svim besplatnim uslugama nego svoj luksuzni stan od 158 kvadrata na Novom Beogradu, koji je platio čak 590.000 evra.

foto: Dragana Udovičić

Nikolić juče nije odgovarao na naša pitanja o razlozima zbog kojih i dalje živi u rezidenciji i troškovima koje pravi, a odgovore na pitanja o sanaciji i korišćenju ove vile nismo dobili ni iz Uprave.

Podsetimo, Nikoliću je 31. maja ove godine prestao petogodišnji mandat predsednika države, a od 24. jula je na čelu tek formiranog Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom. On je u međuvremenu postao i penzioner i na početku nove faze u karijeri javno je tvrdio da će za državu raditi za džabe.

foto: Damir Dervišagić

Ivan Ninić

POKRENUTI KONTROLU

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže za Kurir da je očigledno da se u slučaju Tomislava Nikolića državna imovina arči.

- Osnovno pitanje je da li Nikolić trenutno ima bilo kakav pravni osnov da boravi u državnoj rezidenciji. Odlično je što je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula kontrolu njegove imovine i verujem da ćemo imati odgovor i na to pitanje. Na ovaj slučaj bi trebalo da reaguje i državno pravobranilaštvo, u čijoj je nadležnosti da se stara o državnoj imovini. Kad govorimo o bivšem predsedniku, očigledno je da se ta imovina arči. Bez obzira na sve, to što on tamo živi je u najmanju ruku nemoralno - smatra on.

foto: Kurir

DODATAK GURMAN

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU: Slavski specijaliteti

U najboljem dodatku o kulinarstvu koji vam Kurir poklanja danas naći ćete ideje i recepte za savršeno praznično posluženje.

Ne dozvolite da vaši gosti iz godine u godinu budu posluženi istim predjelom, glavnim jelom i desertom.

Ovaj put iznenadite ih pitom s piletinom, rolatom od kora sa spanaćem, pitom s mesom, žutim rolatom, belim rolatom s makom, posnim slavskim kolačem, vanilicama ili snikersom...

Eksperimentišite i uživajte u proverenim receptima iz Gurmana.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dogodilo se nešto strašno! Pogledajte čije su ovo reči koje su ključne u otkrivanju ubice Jelene Marjanović?!