Foto: YT Printscreen

Monstrum

(VIDEO) PROGOVORIO TERAPEUT ZLOGLASNOG SERIJSKOG UBICE PEDOFILA: Danima bi pratio devojčice, a onda im nije bilo spasa!

Planeta

Kada je uhapšen 1990. godine, ozloglašeni serijski ubica i silovatelj Robert Blek nikada nije priznao ni jedan od zločina za koje je osuđen.

Škot je posle 1994. godine osuđen za ubistvo Sare Harper, Suzan Maksvel i Kerolajn Hog, a 2011. godine je osuđen za ubistvo Dženifer Kardi.

Sve žrtve su imale između 5 i 11 godina.

Međutim, policija je dugo sumnjala da je Blek počinio još zločina, odnosno smatrali su da je on odgovoran za ubistvo 13-godišnje dostavljačice novina Ženet Tejt koja je 1978. godine jednostavno nestala.

Blek je posle hapšenja u nizu razgovora sa terapeutom Rejom Vajerom koji su ukupno trajali 11 sati otkrio da je 80-ih godina vrebao, otimao, silovao i ubijao svoje žrtve. Intervjui koje je Vajer napravio s Blekom moći će da se vide u dokumentarnoj televizijskoj seriji "Glas serijskog ubice", piše britanski San.

YT Printscreen

"Uvek me je intrigirala činjenica da je Blek sve poricao. Međutim, kada je s njim razgovarao seksualni terapeut, bio je voljan da se otvori i da opiše šta se događalo tokom tih godina", rekao je profesor kriminologije Dejvid Vilson, koji je s forenzičarem Majklom Bruksom analizirao snimke.

Blek je rekao da je kao 16-godišnjak napao devojčicu staru 10 godina.

"Bio sam u parku u Grinok kada smo ona i ja u jednom trenutku ostali sami. Pitao sam je da li želi da vidi mačiće, rekao sam joj da znam gde ih ima. Pošla je sa mnom u atomsko sklonište, međutim pošto je tamo bilo mračno počela je da plače. Rukom sam joj prekrio usta i zgrabio za vrat", rekao je Blek i priznao da ju je zlostavljao dok je bila u nesvesti.

Škot je rekao i da je često maštao o malim devojčicama.

"Idealna situacija je kad je dete željno i sposobno. Neko mi je jednom rekao da je njihov moto: "Ako su dovoljno velika, onda su dovoljno stara". Slagao sam se s tom tezom", rekao je Blek.

Vilson kaže da je Vejer primenio dobru tehniku da bi privoleo Bleka da priča o sebi.

"Ako se uspostavi poverenje između osoba, tada ćete moći da izvučete znatno više informacija", rekao je Vilson.

Pošto je razgovarao s mnogim serijskim ubicama Vilson je otkrio da su oni često arogantni i da misle da bi osoba koja s njima razgovara trebalo da sam razgovor shvati kao neizmernu čast.

"Ted Bandi je bio takav. Njegova šaputanja nisu bila priznanje krivice već deo performansa, koristio ih je da bi osigurao da ga "publika" pažljivo sluša."

Vilson je dodao da se na snimcima može čuti kako Blek provocira i aludira na ubistva, ali nikako ne priznaje da je za ijedno odgovoran.

"Međutim, detalji koje otkriva jasno govore da je učinio sve za šta tereti."

Vejer je u razgovoru s Blekom pomenuo i Ženet Tejt.

"Blek nikada nije spomenuo njeno ime. Kad bi ga koristio, to bi značilo da je ona ljudsko biće. Kada bi to priznao, bilo bi mu nemoguće da o njoj priča. Zato ju je Vajer spomenuo kao dostavljačicu novina, a ne Ženet", rekao je Vilson.

"On svoje žrtve nije doživljavao kao ljude. To je vrlo često kada je reč o ubistvima, ali i u drugim nasilnim zločinima."

Blek je rekao da bi, u slučaju da je video dostavljačicu novina, pratio njeno kretanje da bi video gde se vozi.

"Morao bih da pronađem poziciju gde bih mogao da je otmem", rekao je Blek.

"Očigledno je da je nekako nagovorio Ženet da siđe s bicikla ili da ju je jednostavno oborio", pojašnjava Vilson. Blek je toliko i rekao. "Pronašli su bicikl, zar ne?", pitao je terapeuta.

Vilson je rekao da su ga snimci razgovora s Blekom zanimali isključivo da bi Škota povezali sa nerazjašnjenim ubistvom Tejtove.

"Nijednom nisam pričao s pedofilom koji i sam nije bio žrtva seksualnog zlostavljanja. Njegovi porivi proizlaze iz toga. Nema sumnje da je Robert Blek proživeo grozno detinjstvo, ali to ga ne oslobađa krivice za zločine koje je počinio", rekao je Vilson.

"On je voleo da bude snažan i u kontroli jer mu je to tokom detinjstva zlostavljanjem oduzeto. Taj je osećaj vrlo lako postigao tako što je zlostavljao devojčice."

Blek je umro u zatvoru u januaru 2016. godine, nekoliko nedelja pre postavljanje optužnice za ubistvo Ženete Tejt.

(Kurir.rs/The Sun)

(Foto: YT Printscreen)