Foto: Reuters

neočekivano

ERDOGANOVA SEČA GRADONAČELNIKA: Analitičari smatraju da je ovo očajnički potez!

Planeta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan primorao je poslednjih nedelja nekoliko gradočelnika velikih gradova da podnesu ostavke, u nadi da zaustavi pad popularnosti svoje Stranke pravde i razvoja (AKP), dve godine pre značajnih izbora u zemlji, ocenila je večeras agencija Frans pres.

Četiri gradonačelnika vladajuće stranke podnela su ostavke u roku od mesec dana, i to na zahtev Erdogana koji je iskoristio svoja šira ovlašćenja koja su mu data posle referenduma.

Analitičari su ocenili da prisilni odlasci predstavljaju znak da je "AKP duboko zabrinut zbog pada popularnosti posle 15 godina vladanja".

"Ti gradonačelnici su smenjeni iz različitih razloga, ali je istovremeno cilj da se ojača izborna pozicija stranke", ocenio je profesor na Univerzitetu u Istanbulu Ilter Turan.

Prema njegovim rečima, AKP je zbunjena zbog pada popularnost što svedoči i rezultat referenduma na kojem je Erdogan dobio podršku 51,4 odsto građana, a ne više koliko se nadao jer su lokalni zvaničnici AKP nezavodoljni. Erdogan je kasnije te lokalne zvaničnike nazvao "zarđalim elementima stranke".

Prva "žrtva" je gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, koji je krajem septembra rekao da podnosi ostavku posle 13 godina mandata. Posle njega je ostavku podneo Redžep Altepe, gradonačelnik Burse, četvrtog grada po veličini koji je značajan industrijski centar Turske.

Treći je gradonačelnik Ankare Melih Gokček, na čelu grada od 1994. a poslednji u nizu je gradonačelnik Balikesira, Ahmet Edip Ugur, koji je skoro u suzama rekao da je prihvatio da podnese ostavku nakon što je njegova porodica dobila pretnje.

Ugur je u oproštajnom govoru rekao da je začuđen da gradonačelnik napušta funkciju, ne voljom naroda, već naredbom.

Demantujući da su upućene pretnje Uguru, Erdogan je rekao da je mu žao zbog njegovog odlaska, ali je novinaru koji ga je pitao da li su predviđene dodatne ostavke, odgovorio da "gleda svoja posla".

AFP je ocenio da su te smene došle zbog "lošeg rezulatata" na referendumu jer je u Istanbulu i Ankari pobedilo "ne".

Takav rezultat je zabrinuo vladu jer su u novembru 2019. predvđeni parlamentarni i predsednički izbori. Pre toga će u martu 2019. biti lokalni izbori koji će predstavljali test za Erdogana i njegovu stranku.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters