Foto: Zorana Jevtić

JAGMA

NAJSTARIJI SUGRAĐANI ŽELE POPUSTE: Penzioneri Srbije traže senior kartice

Beogradski penzioneri su oduševljeno prihvatili senior karticu za popuste pri kupovini, pa bi penzioneri iz drugih gradova Srbije želeli da imaju slične mogućnosti

Društvo
> 21:18h

Stariji građani Srbije smatraju da bi sve lokalne samouprave trebalo podjednako da se angažuju kako bi se svim penzionerima u našoj zemlji obezbedili popusti za kupovinu hrane, lekova, ali i za odlazak u bioskop ili pozorište.

Tako se niški penzioneri nadaju da će se kartice za povlastice uskoro primenjivati i u njihovom gradu.

- Očekujem da, čim te kartice zažive u Beogradu, njihova primena počne i u drugim gradovima. Nema razloga da naši penzioneri budu uskraćeni. Svaka pomoć ljudima s najmanjim primanjima je dobrodošla - rekao je Mirko Zečević, predsednik Gradske organizacije penzionera Niša.

Niške vlasti već razgovaraju s beogradskim čelnicima o mogućnosti da se ove povlastice primene i na Niš, objašnjava gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Svetozar Aleksov.

- Mislim da je to kao ideja primenljivo i na Niš, ali je potrebno malo vremena da vidimo kako će funkcionisati. U načelu smo zainteresovani da tu ideju primenimo i ovde - rekao je Aleksov.

I Novi Sad razmatra mogućnost da realizuje projekat senior kartica za penzionere, a o tome su i razgovarali gradonačelnici dva grada.

foto: Zorana Jevtić

Iako bi penzioneri to voleli, prema rečima nadležnih u Vranju, nema konkretnih najava o uvođenju kartica s popustima za penzionere.

- Iskreno, nisam čuo da se tako nešto planira. Penzioneri imaju popust za prevoz. Što se tiče para u budžetu, uvek može da se odvoji i ako se strateški planira, to nije problem - kaže većnik Ivan Stanković, zadužen za finansije u vranjskoj gradskoj upravi.

Gradimir Jovanović, predsednik PUPS Vranja, napominje da će se najpre proučiti mogućnosti kako bi senior kartice mogli dobiti i vranjski penzioneri.

- Ako veliki dobavljači daju popuste Beograđanima, daće i Vranju pod istim uslovima. PUPS će sve ispitati i ako se ideja realizuje, penzioneri u Vranju će dobiti kartice i uzimaće za 50 odsto jeftiniju robu - kaže Jovanović.

On dodaje da Vranje ima 18.000 penzionera, a od toga 3.000 njih prima minimalnu penziju od 13.600 dinara. Od povlastica i popusta vranjski penzioneri imaju 50 odsto popusta u gradskom i 30 odsto u međugradskom saobraćaju.

Opština Prokuplje

POPUSTI SU DOBRA IDEJA

Penzioneri u Prokuplju nemaju posebne kartice koje bi im donele popuste, ali čelnici grada razmišljaju da se pozabave time jer smatraju da je ideja dobra.

- Nama su briga prvenstveno socijalno ugroženi, među kojima je i određeni broj penzionera, te tako imamo niz akcija tokom godine u kojima se trudimo da im obezbedimo ogrev, higijenske pakete i namirnice. U planu je da se uvedu i kartice s popustima - potvrđeno nam je u Opštini Prokuplje.

GDE KORISTITI KARTICU

Apoteka Beograd

Pozorišta

Bioskopi

Muzeji

Biblioteke

Privatne zdravstvene ordinacije

Stomatološke ordinacije

JKP „Pogrebne usluge“

Beo zoo-vrt

Restorani i kafići

Cvećare

Prodavnice kućnih ljubimaca

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Zorana Jevtić