Foto: Promo

SENKE NAD BALKANOM

BJELA RAZOTKRIVA KONTROVERZNU LIČNOST: Pavelić planirao da ubije kralja!

Dragan Bjelogrlić je ulogu ovog advokata, koji je upamćen po zločinima nad Srbima, poverio Bojanu Navojcu

Pop kultura

Cela Srbija nedeljom prati seriju „Senke nad Balkanom“, a u večerašnjoj epizodi na velika vrata ulazi još jedna istorijska ličnost - Ante Pavelić.

foto: Printscreen

Autora pozdrava „Za dom spremni“ i čoveka koga je istorija zapamtila samo po rasnim zakonima, konclogorima i genocidu koji je počinio tokom Drugog svetskog rata, u priči Dragana Bjelogrlića, smeštenoj u 1928, videćemo kao advokata koji brani teroristu iz VMRO.

foto: www.npg.org.uk

- Pavelić je bio advokat i političar iz redova Hrvatske stranke prava za vreme Kraljevine Jugoslavije. Kada je 1927. izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS, u prvom govoru je izjavio da njegov dolazak nije potvrda da on priznaje postojeće stanje, nego da će se boriti protiv njega za samostalnost Hrvatske. Koliko se netrpeljivosti i nasilnosti krilo iza te izjave, tada se nije moglo naslutiti - piše o Paveliću.

foto: Promo

Bjela je ulogu dodelio hrvatskom glumcu Bojanu Navojcu, a scenarista Dejan Stojiljković otkriva kakva je njegova uloga u priči.

- Pavelić je bio umešan i planirao je atentat na kralja. Malo se zna o njegovom privatnom životu. Branio je teroriste. VMRO ga je finansirao, što je organizacija kao današnji OVK. Prodavali su drogu. Pavelić je i onda mrzeo Srbe. Hrvati se već bune što je u seriji. Bio je loš čovek i kockar - otkriva za Kurir Stojiljković.

foto: Promo

I sam vladar Aleksandar Karađorđević je toga bio svestan, pa je uveo Šestojanuarsku diktaturu 1929. godine i zabranio sve političke stranke. Pavelić je otišao u inostranstvo i zajedno sa Unutrašnjom makedonskom revolucionarnom organizacijom (VMRO) planirao da razbije Jugoslaviju, zbog čega su ga vlasti u odsustvu osudile na smrt. U međuvremenu, Pavelić je došao u Italiju, gde je osnovao ustaški pokret sa ciljem stvaranja nezavisne Hrvatske. Ostatak priče o ovom čoveku je poznat.

LJUBOMIR RADANOV

Istorija

ISTINA O RUSIMA I PRVOM GEJ PREMIJERU

Velika prašina nakon dve epizode podigla se zbog načina na koji su prikazani Rusi. U seriji „Senke nad Balkanom“ pojavljuju se još i prvi gej premijer i general Petar Živković i Mustafa Golubić.

foto: Dragana Udovičić

Ko je Navojec?

IMA ĆERKU LUČE S HRISTINOM POPOVIĆ

Bojan Navojec, koji tumači Pavelića, često i privatno boravi u Beogradu zbog ćerke Luče, koju je dobio s glumicom Hristinom Popović. Glumački par upoznao se i zavoleo 2011. na snimanju hit drame „Parada“, a već u januaru 2012. dobili su dete.