Manifestacija

Gej povorka prošla Beogradom bez problema

Današnja manifestacija upriličena je u znak sećanja na Stounvolsku pobunu, kada su se gej osobe u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku suprotstavile raciji

Beograd
> 16:26h

BEOGRAD - Četrdesetak pripadnika LGBT populacije obeležila je u centru Beograda Međunarodni dan ponosa nošenjem transparenata, zastave duginih boja i puštanjem balona.

Predstavnik Belgrejd prajda Boban Stanković rekao je novinarima na Trgu Republike da moto manifestacije "Ćutanje nas neće zaustaviti" ukazuje na svakodnevnicu u kojoj žive članovi LGBT populacije.

Transparenti - "Ne smem da poljubim svoju devojku", "Izbacili su me iz kuće", "Živim u laži" ukazuju na samo neke probleme sa kojima se suočavamo, kazao je Stanković i izrazio žaljenje jer se o LGBT ljudima govori samo kada je reč o nasilju.

Stanković je rekao da veruje da će nova vlada, zbog porovropske orijentacije, biti otvorenija prema LGBT populaciji.

Prema njegovim rečima, današnja manifestacija upriličena je u znak sećanja na Stounvolsku pobunu, kada su se gej osobe u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku suprotstavile raciji.

Stanković je podsetio da su na godišnjicu te pobune održane prve parade ponosa u SAD, označene kao početak savremenog LGBT pokreta.

Važno je otvarati ovu temu da većina prepozna da među njima žive ljudi drugačije seksualne orjentacije, kazao je Stanković uz ocenu da se situacija u Srbiji polako menja što pokazuje i podrška pred jesenju paradu ponosa.

Stanković je ocenio da država pokazuje dobru polju prema skupovima LGBT što, kako je rekao, pokazuje i veliki broj policajaca kojim šalje poruku onima koji su najbrutalnije nastrojeni prema LGBT osobama.

Povodom Međunarodnog dana ponosa, na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu razvijena je zastava duginih boja, simbol gej populacije širom sveta.