icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Dragana Udovičić

Kuva se

AMBASADORI NA KONSULTACIJAMA: Napeto između Srbije i Ukrajine

Pošto je Ukrajina pozvala svog ambasadora u Srbiji na konsultacije, isto je uradila i Srbija - Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je srpskog ambasadora u Ukrajini Radeta Bulatovića na konsultacije, a povodom aktuelnih pitanja odnosa sa tom zemljom.

Objavljeno: 11.11.2017. 00:14h

 

- Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa sa Ukrajinom, na principima međusobnog uvažavanja, i neće dozvoliti da bude kolateralna žrtva međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na čijem je čelu Ivica Dačić, kao i da je Srbija, od izbijanja krize u Ukrajini, više puta ukazala na to da poštuje teritorijalni integritet te zemlje.


 

- Takođe, Srbija je preduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srpskih državljana koji se bore na stranim ratištima, uključujući Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih međunarodno-pravnih obaveza - navodi se još u Dačićevom saopštenju, kao i da je „poznato da su ukrajinski plaćenici učestvovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina, za razliku od Srbije, nikada nije osudila“.

foto: Dragana Udovičić


Podsetimo, ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrović pozvan je nedavno u Kijev na konsultacije o učešću srpskih plaćenika na ruskoj strani u ratnim sukobima u Ukrajini.


Inače, ukrajinski ambasador u Srbiji je početkom meseca, u intervjuu za BIRN, naveo da „Rusija obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince“, da je „iskoristila srpske ekstremiste za državni udar u Crnoj Gori“ i da „podstiče srpski sepratizam u većinski srpskom entitetu, Republici Srpskoj da destabilizuje BiH“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je potrebno da se smire tenzije između Srbije i Ukrajine i da se nada da neće doći do krize u odnosima.


Kurir / K. B.

 

Foto: Dragana Udovičić

 

 

Pratite KURIR na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir