Foto: Tanjug

suze će vam krenuti na oči

DA SE NAJEŽIŠ! RUSI ZAGRMELI "TAMO DALEKO" USRED BEOGRADA Hor Aleksandrov večeras nastupa prvi put od avionske nesreće, s porukom: DUBOKO SE KLANJAMO SRPSKOM NARODU!

Društvo
> 18:34h

BEOGRAD - Ruski hor „Aleksandrov“ večeras će nastupiti prvi put nakon avionske nesreće koja se dogodila 25. decembra prošle godine iznad Sočija, kada je život izgubilo 92 putnika i članova posade, među njima i 64 člana hora Crvene armije! Prvi nastup posle velike tragedije biće upriličen večeras, upravo u Beogradu, i to u Centru Sava.

Akademski ansambl pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“ nastupio je danas u Beogradu prilikom postavljanje spomen-table u parku koji od danas nosi njihovo ime.

Tom prilikom izveli su i čuvenu srpsku pesmu sa Solunskog fronta „Tamo daleko“.

Pogledajte snimak na koji niko neće ostati ravnodušan

Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla "Aleksandrov" i "Stanislav Binički" Genadi Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su danas spomen-ploču sa imenom ansambla "Aleksandrov" po kojem će od danas park u centru Beograda nositi ime.

Beogradjani će od sada, u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju "anđeoske glasove hora Aleksandrov".

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Genadi Sačenjuk je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom. "Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu", rekao je Sačenjuk.

"Inspiracija u najkritičnijim situacijama"

Minutom ćitanja predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i gradjani koji su došli na otvaranje odali su počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hor orkestra "Aleksandrov" izveo je pesme "Sveti rat", "Tamo daleko", "Aleksandrova pesma" i "Dan pobede", a ansambl "Stanislav Binički" kompoziciju "Beograde".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Orkestar "Aleksandrov" izvodi više od 2.000 numera klasične muzike, sovjetskih i ruskih pesama, narodnih igra, ali i popularne muzike. U Srbiji su nastupali 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobodjenju učestvovala Crvena armija.

(Kurir.rs/ Sputnik, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NIKAD OBJAVLJENA PESMA IZ RATA: Vojnici pevaju Gedžo, gegulo! Naježićete se!