Foto: Profimedia

SUMANUTE IDEJE ZA LIKVIDACIJU

OBJAVLJENI NOVI ŠOKANTNI PODACI: CIA htela da ubije Kastra otrovnom olovkom, pa odustala jer je došlo do nezamislivog preokreta

Na dan kada je ubijen Džon F. Kenedi, CIA je pokušavala da ubije Fidela Kastra otrovnom olovkom, tvrdi se u nekada poverljivim dokumentima koje je Nacionalni arhiv nedavno otvorio za javnost.

Planeta
> 19:26h

Kenedi je ubijen u Dalasu 1963. godine, a istog dana je Fidel Kastro preživeo pokušaj CIA da ga ubije smrtonosnom hemijskom olovkom, tvrdi britanski Indipendent. Ironije li, Kastro je nadživeo američkog rivala za više od pet decenija.

U novim poverljivim dokumentima koji su procurili vezano za rasvetljavanje ubistva Džona Kenedija, navode se i planovi CIA za ubistvo Fidela Kastra.

Tako se u dokumentima našao i podatak da je 22. novembra 1963. godine, agent CIA doneo u Pariz olovku u kojoj se nalazio špric pun otrova. U međuvremenu, s druge strane sveta se odvijala jedna od najvećih političkih tragedija.

“Dokazi pokazuju da je sastanak odložen jer je u tom trenutku upucan Džon Kenedi“, piše u dokumentima.

foto: Reuters

Inače, ovo je samo jedan od pokušaja atentata na Fidela Kastra jer drugi dokument iz 1967. godine, pod nazivom “Izveštaj o pokušajima atentata na Fidela Kastra“, navodi da je Džon Kenedi bio opsednut idejom da ga ubije.

“Ne možemo govoriti o stepenu odgovornosti službenika Agencije koji su definitivno bili pod pritiskom Kenedijeve administracije da se uradi nešto povodom Fidela Kastra i njegovog režima“, navodi se.

foto: Reuters

Među drugim scenarijima bio je i onaj da Fidel popije otrovne tablete, zatim da obuče otrovno odelo za ronjenje, a potom pronađe neku školjku koja bi pošto je podigne eksplodirala. U planu je bilo i trovanje vazduha u prostorijama radija koji je Kastro koristio, ali i podmetanje otrova u njegove omiljene cigarete koje bi ga dezorijentisale i ponizile tokom javnih govora.

U dokumentima se navodi da je malo trebalo da CIA odobri i krvoproliće kao sredstvo za smaknuće Fidela Kastra, pa su nuđene novčane nagrade za ubijanje kubanskih komunista, kao deo napora da se "izvrši pritisak na njih stvarajući nepoverenje i nejednakost". Predložene nagrade su bile oko 100.000 dolara za ubistvo vladinog službenika.

Kurir.rs/Indipendent Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!