Foto: Twitter/@mujeraraucania

NIJE POŽELJAN NA NJIHOVOJ ZEMLJI

ČILEANSKO PLEME PROTIV PAPE FRANJE: Zapalili autobus i poručili mu da nije dobrodošao

Pripadnici plemena Mapuče u Čileu zapalili su jedan autobus i delili letke u znak protesta zbog predstojeće posete poglavara Rimokatoličke crkve Franje regionu na jugu zemlje, koji to pleme smatra svojom teritorijom, saopštila je čileanska policija.

Planeta

Policija je navela da je autobus zapaljen u Araukaniji, regionu udaljenom oko 600 kilometara od glavnog grada Santjaga.

"Vatra za crkve. Papa Franjo, nisi dobrodošao u Araukaniju", pisalo je na lecima.

Papa Franja će biti u poseti Čileu od 15. do 18. januara, a u Temuku, glavnom gradu Araukanije održaće govor 17. januara.

foto: Profimedia

Mapuče su najveća domorodačka grupa u Čileu koja je 300 godina pružala otpor španskim osvajačima, dok ih vojni porazi krajem 19. veka nisu naterali na povlačenje u Araukaniju. Čileanska vlada je potom podstakla imigrante iz Evrope da kolonizuju tu oblast.

Većina starosedelačkog stanovništva u toj oblasti danas živi u siromaštvu, na zemlji koja pripada kompanijama za preradu drveta ili naslednicima evropskih kolonista. Neke radikalne frakcije Mapuča su spaljivale crkve i imanja, zahtevajući da im zemlja bude vraćena.

Čileansku policiju optužuju za primenu nasilja nad pripadnicima te zajednice, koje uključuje upade u njihove domove tokom racija, bacanje suzavca i pucanje na žene i decu gumenim mecima.

Kurir.rs/Beta Foto: Twitter/@mujeraraucania