Foto: EPA/AARON UFUMELI

SMENJENI PREDSEDNIK TRAŽI PREGOVORE

MUGABEOV SARADNIK PORUČIO: Igra je završena, mora da donese odluku o odlasku!

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe zatražio je danas "još nekoliko dana, još nekoliko meseci" u pregovorima o njegovoj ostavci koje vodi sa vojskom, rekao je predsednik uticajnog saveza veterana Kris Mucavangva.

Planeta
> 13:51h

Mucavangva, saradnik nedavno smenjenog potpredsednika koji bi, kako se očekuje, trebalo da predvodi novu vladu, rekao je novinarima u Zimbabveu da će u nekom trenutku "između sada i sutra" upozoriti Mugabea da je igra završena, prenosi AP.

"Moraće da donese danas odluku o odlasku. Ako ne ode, to ćemo rešiti sutra", rekao je on.

Mucavangva je rekao da je prvo Mugabeovo poljavljivanje u javnosti od stavljanja u kućni pritvor na jednom univerzitetu danas, "pretvaranje".

Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednicki mandat, javio je prethodno Rojters.

foto: Profimedia

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!