Foto: Profimedia

PAD KRVNOG PRITISKA

SVE ŠTO MORATE ZNATI O SINKOPI: Ovaj poremećaj ima 3 posto stanovništva, a ovo su simptomi!

Sinkopa je sindrom koji se definiše kao iznenadni, prolaznigubitak svesti koji nastaje usled poremećene perfuzije mozga.

Život

Metabolizam mozga zavisi isključivo od perfuzije, pa prestanak cerebralnog protoka krvi u trajanju od 10 do 15 sekundi dovodi do gubitka svesti.

Prevencija

Osobe s dijagnozom neke od kardioloških bolesti moraju redovno kontrolisati osnovnu bolest i pridržavati se uputa doktora. Neurološki bolesnici mere prevencije treba da usmere prema svim uputima koje su dobili od doktora, što takođe važi za bolesnike s nekom od bolesti metabolizma.

foto: Profimedia

Simptomi

U nekim slučajevima pre nastanka sinkope bolesnik ima stanje predsinkope koje karakteriše osećaj gubitka svesti, bolesnik oseća malaksalost u celom telu, žali se na poremećaj vida, nemogućnost da ostane u uspravnom položaju. Tipični simptomi sinkope su pad krvnog pritiska, osoba je bleda, znoji se, disanje je plitko.

foto: Profimedia

Lečenje

Lečenje se sastoji od postavljanja bolesnika u ležeći položaj sa podignutim donjim ekstremitetima da bi se olakšao priliv venske krvi u srce. Moguće uzroke kolapsa potrebno je ukloniti. Korisno je umiti bolesnika hladnom vodom. Medikamentna terapija uglavnom nije potrebna.

Kurir.rs/Ordinacija.hr/Stetoskop, Foto: Profimedia