Analitičar Fajnenšel Tajmsa tvrdi

Merkelova pravi veliku Nemačku!

Ekonomski stručnjak najuticajnijih poslovnih novina na svetu Martin Volf smatra da nemačka kancelarka želi Evropu u kojoj bi se svi ljudi ponašali kao Nemci

Planeta
> 13:26h

LONDON - Ona se pita. Nemačka kancelarka Angela Merkel želi od Evrope da napravi veliku Nemačku, a francuski predsednik Fransoa Oland suviše je slab da joj se u tome suprotstavi. To tvrdi Martin Volf, glavni ekonomski analitičar najuticajnijih poslovnih novina na svetu, Fajnenšel tajmsa, prenose hrvatski mediji. Volf, čije su kolumne izuzetno cenjene širom sveta, izjašnjava se kao evroskeptik, a specifičan pogled na jednu od najuticajnih političarki EU, Angelu Merkel, iskazao je u intervjuu na predsedničkoj konferenciji održanoj u Jerusalimu. Prema njegovim rečima, nemačka kancelarka u Evropi insistira na jednom konceptu koji je krajnje Nemački. - Ideja Angele Merkel očigledno podrazumeva da bi sve evropske zemlje trebalo da se ponašaju kao pravi Nemci, a to je prirodno nemoguće - istakao je Volf. Njega su upitali i kako vidi budućnost Evrope s obzirom na rastuću ekonomsku krizu. - Ako se stvari budu odvijale kao dosad evrozona će propasti. Evropa mora da bude više federacija sa zajedničkom odgovornošcu za banke i mora više da podržava zemlje kojima je potrebna pomoć - rekao je ekonomista Volf. Hrvatski mediji ističu da uoči još jednog sudbonosnog samita EU, koji počinje danas popodne, mnogi smatraju da nemačka kancelarka Angela Merkel predstavlja glavnu prepreku za rešavanje krize u evrozoni. Oni prenose i analizu nemačkog magazina Špigel, koja pokazuje da bi raspad evra bio poguban za sve, uključujući i Nemačku. U okviru analize, stručnjaci procenili su da bi u prve dve godine zemlje evrozone izgubile čak 12 odsto bruto nacionalnog dohotka, a procena nemačkog ministarstva finansija je još turobnija. Prema njihovim istraživanjima, već u prvoj godini nakon kolapsa nemačka ekonomija bi opala za 10 odsto, a bez posla bi ostalo pet miliona ljudi.

Nemačka protiv evroobveznica Angela Merkel je odbacila najnoviji pritisak za koncentraciju evropskog duga. - Sasvim nezavisno od toga što su evroobveznice, evrozapisi, fond za otkup duga i mnogo šta drugo ustavno nemogući u Nemačkoj, smatram ih i pogrešnim i kontraproduktivnim - rekla je Merkelova.