Foto: Reuters

mevlut čavušoglu

TURSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IZRIČIT: Ako nam NATO ne da oružje, ima ko hoće

Turska je primorana da zadovolji svoje potrebe iz drugih izvora, pošto joj neki saveznici iz Severnoatlantske alijanse odbijaju da daju potrebno naoružanje za odbranu, izjavio je u četvrtak šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenosi agencija Anadolija.

Planeta
> 08:07h

On se, u okviru zvanične posjete Italiji, u Rimu sastao s domaćim kolegom Angelinom Alfonsom i prisustvovao jubilarnom 10. tursko-italijanskom forumu.

Čavušoglu je komentario sporazum koji je Turska potpisala sa Rusijom o kupovini antiraketnog sistema S-400. Tvrdi kako Turska daje prioritet saveznicima iz NATO-a kada je u pitanju podmirenje odbrambenih potreba.

"Međutim, u poslednje vreme neki saveznici iz NATO-a pokazuju jak otpor kako ne bi Turskoj davali oružje i sisteme potrebne za odbranu. Moramo da štitimo svoj vazdušni prostor. Od saveznika ne možemo da dobijemo potrebne sisteme i primorani smo da to nabavimo sa drugih mesta. Hitno nam treba", poručio je Čavušoglu.

On je, takođe, kazao kako Turska nije prva koja od Rusije nabavlja antiraketne sisteme i podsetio kako Grčka ima ruske sisteme S-300.

Ukazujući na samit lidera Turske, Rusije i Irana u Sočiju u sredu, Čavušoglu je rekao kako će tri zemlje nastaviti zajednički da rade na rešavanju sirijske krize, i to na bazi očuvanja teritorijalne celovitosti te države.

Ministar spoljnih poslova Turske je komentisao i odnose Turske s EU-om i kazao kako Ankara nema nikakvih problema s članicama, ali da antitursko raspoloženje u nekim delovima Evrope nije u skladu s osnovnim evropskim vrednostima.

"Svi moraju shvatiti kako imamo pravo da vodimo višestranu spoljnu politiku", rekao je Čavušoglu.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: Reuters