Foto: Printscreen Youtube

Prekombinovanje

POTRES NA AMERIČKOJ MEDIJSKOJ SCENI: Trampovi ljudi kupili Tajm zajedno sa kompanijom Meredit! Urednici očajni!

Kompanija Meredit (Meredith), koja poseduje više časopisa, internet medija i televizija u SAD, kupuje izdavača časopisa Tajm (Time) za 1,8 milijardi dolara, dok izdavačka industrija prolazi kroz teška vrema kako čitaoci prelaze sa štampanih na digitalna izdanja.

Planeta
> 18:44h

No, ono što privlači privlači mnogo više pažnje više pažnje je činjenica da je grupacija Meredit kupila Tajm uz finansijsku pomoć braće Koh, milijardere i vlasnike druge najveće američke kompanije Koh industries. Oni su u dil ušli sa 650 miliona dolara. Braća Čarls i Dejvid Koh su osim po bogatstvu poznati kao finansijeri Republikanske partije i borci za konzervativne vrednosti.

Njihovo učešće u kupovini grupacije Tajm odmah je otvorilo pitanje da li braća Koh imaju u ovome politički interes i hoće li Tajm postati njihova javna govornica preko kojeg će da propagiraju svoje poslovne i političke interese.

Iz Meredita su odmah nakon tih otvorenih spekulacija objavili da braća, pa ni bilo ko iz njihove kompanije neće imati mesto u upravnom odboru kompanije, i da oni neće da se mešaju u uređivačku politiku.

Dve kompanije zajedno su prošle godine imale 4,8 milijardi dolara prihoda. Meredit je naveo da će zajedno imati 135 miliona čitaoca i 60 miliona plaćenih pretplatnika. Meredit je naveo da će dogovor povećati njegovu privlačnost među oglašivačima i da će možda još kupovati, ali da će razmotriti da li i da proda neki od svojih časopisa.

Čarls Aleksander, nekadašnji uredik Tajma, koji je na toj funkciji proveo 13 godina ovih je dana rekao je da će za Tajm biti katastrofa ako u njegovu vlasničku strukturu uđu braća Koh, što se sada i dogodilo.

Alexander se naime osvrnuo na ulogu koju je Tajm imao u ukazivanju na klimatske promene, kao i opšte na zaštitu okoline, dok su Kohovi veliki igrači u naftnom i gasnom biznisu, a često su novac davali udruženjima i ljudima koji negiraju klimatske promene.

Tajm je inače dve godine zaredom beležio gubitke i prihod mu se smanjivao od odvajanja od Tajm Vornera (Time Warner) 2014. godine.

Korporacija Meredit sa sedištem u Ajovi poseduje 17 lokalnih televizijskih stanica u SAD i dopire do 12 miliona domaćinstava. Medju njenim časopisima orijentisanim na žene i životni stil su "Beter houms and gardens" (Better Homes & Gardens), "Femili sirkl" (Family Circle) i "Olrisajps" (Allrecipes). "Tajm ink." iz Njujorka izdaje Tajm, "Sports ilustrejtid" (Sports Illustrated), "Pipl" (People), "Forčun" (Fortune) i "Entertejment vikli" (Entertainment Weekly).

Kurir.rs/Beta

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Iz Parova u Vladu Srbije!