Foto: Tanjug

Mandatar Ivica Dačić

Davanje mandata bolje od ponavljanja izbora

S obzirom da pregovori Demokratske stranke i SPS-a nisu urodili plodom, a izborni rezultat otvara mogućost za tu vrstu političkog scenarija ovo je očekivano, rekao je

Politika
> 21:08h

BEOGRAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je potpuno siguran da je dodeljivanje mandata za sastav nove vlade lideru socijalista Ivici Dačiću bolji rasplet, nego da se čeka još neko vreme za formiranje vlade i ponavljanje izbora.

"Jedino iz tog razloga ova vest je povoljna", rekao je Pastor i dodao da je sastav nove vlade matematički u redu, a da nije njegovo da komentariše politički sastav vlade. On je rekao da je sa SVM jedina kontaktirala Socijalistika partija Srbije, ali da SVM ima koalicioni dogovor sa Demokratskom strankom (DS).

"Kao što je poznato, mi imamo dogovor sa DS i mi ne spadamo u stranke koje menjaju svoje koalicione partnere kao donji veš", rekao je Pastor.

LDP: Logičan epilog davanje mandata Dačiću Liberalnodemokratska partija (LDP) smatra da je davanje mandata predsedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću za sastav nove vlade logičan epilog posle više od 50 dana pregovora u kojima je SPS, prema oceni LDP-a, bio neiskren. "Mi smo bili strpljivi, neki će reći i predugo. Insistirali smo na ključnim tačkama za koje smo dobili podršku birača. Nismo nervozno reagovali ni na jednu provokaciju kojih je bilo tokom prethodnih nedelja", rekao je član Predsedništva LDP Bojan Đurić. On je ocenio kao zabrinjavajuće to što se "sve svodi na ime premijera, a nije jasna politika za budućnost zemlje" i kazao da za LDP nije prihvatljivo da Dačić bude premijer. "Danas smo čuli dve fraze odnosno da Srbija treba da bude jaka i građani da žive bolje. U poslednjih 20 godina se nije dogodilo da neko uzme mandat a nema nijednu tačku buduće politike",naveo je Đurić. Prema njegovim rečima, prethodne nedelje u kojima se pregovaralo o sastavu buduće vlade su pokazale duboke unutrašnje slabosti srpske političke scene. "Mi ćemo biti oštra opozicija ovoj vladi za sve poteze koje povlači suprotno vitalnim državnim i nacionalnim interesima", istakao je Đurić.

Dejan Vuk Stanković: Očekivan scenario

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da je davanje mandata predsedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću za sastav nove vlade očekivan scenario posle svih događaja tokom pregovora.

"S obzirom da pregovori Demokratske stranke i SPS-a nisu urodili plodom, a izborni rezultat otvara mogućost za tu vrstu političkog scenarija ovo je očekivano. Činjenica je da ne postoje jake političke razlike između stranaka pa je pravo pitanje ko sa kim ne može, a ne ko sa kim može", kazao je Stanković. On je naveo da je Srpska napredna stranka (SNS) očigledno dala Dačiću jako dobru političku ponudu odnosno da bude premijer nove vlade iako je SPS trećeplasirana na izborima.

"SNS je spremna da prihvati i Ujedinjene regiona Srbije (URS) iako nije tako bilo tokom kampanje", dodao je Stanković. Po njegovim rečima, praksa je da se prilikom formiranja vlade događaju preokreti. "Dogodilo se nešto na prvi pogled neočekivano, ali ako uzmete u obzir da uvek imate preokrete prilikom formiranja vlade onda nije neočekivano", kazao je Stanković povodom davanja mandata Dačiću da formira vladu. Stanković je kazao i da je DS sada u defanzivnoj poziciji i da će verovatno čekati rasplet događaja oko formiranja vlade. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je danas Ivici Dačiću mandat za sastavljanje nove Vlade Srbije.

Hrvatski portali: Mali Sloba na čelu Srbije

"Mali Sloba na čelu Srbije" i "Srbija se vraća 15 godina unazad" samo su neki od naslova tekstova u kojima hrvatski mediji danas donose vest da je predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić dobio mandat za sastav nove srpske vlade.

"Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali sasvim je jasno ko će biti premijer", citira internet portal Indeks Dačićeve reči neposredno po objavi prvih rezultata parlamentarnih izbora. U tekstu pod naslovom "Mali Sloba premijer, četnički vojvoda predsednik" taj portal navodi da se Dačić uprkos dogovoru s liderom DS Borisom Tadićem priklonio SNS-u, stranci kontroverznog srpskog predsednika Tomislava Nikolića. U tekstu se podseća da su 1998. vladajuću koaliciju formirali SPS Slobodana Miloševića i radikali Vojislava Šešelja.

"Paralelu je doista teško ne povući, sa samo jednom razlikom: na trenutnoj političkoj sceni Srbije glavnu reč vode (bivši) radikali, a sekundarnu Miloševićevi socijalisti. U crveno-crnoj koaliciji Miloševića i Šešelja bilo je obratno", ocenjuje Indeks.

U tekstu se podseća i da je Dačić bio jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića zbog čega je i dobio nadomak "Mali Sloba".

"Dačić se danas predstavlja kao novi čovek, pere ruke od svoje mračne prošlosti, ali neke stare navike i dalje su ostale. Među njima i sklonost imitiranju Miloševićevog političkog stila i retorike", zaključuje se u tekstu.

Hrvatski T-portal ističe da je Nikolić umesto Tadiću mandat dao Dačiću i da je situaciju posebno zakomplikovalo to što se SPS i DS nisu mogle dogovoriti o trećem partneru u budućoj vladi.