Foto: AP

Istraga u toku

HOLANDSKE VLASTI: Na čašici koju je Praljak ispio pronađen otrov

Holandske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovednik HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsedavajući sudija žalbenog veća Karmel Ađijus.

Hrvatska
> 15:38h

Od holandskih vlasti N1 saznaje da je utvrđeno da je na čašici iz koje je pio preminuli general HVO Slobodan Praljak pronađena toksična materija koja može uzrokovati smrt, i da će biti izvršena obdukcija uključujući i toksikološku analizu.

Osuđeni general HVO Slobodan Praljak umro je u bolnici u Hagu, nakon što je u sudnici popio otrov. To se dogodilo tokom izricanja presude, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

Haški sud je, podsetimo, izrekao konačnu presudu šestorici zvaničnika bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem, i potvrdio im višegodišnje kazne zatvora iz prvostepene presude.

Holandska tužiteljka Merilin Fikinešer izjavila je danas da je Slobodan Praljak u Haškoj sudnici iz bočice popio smrtonosnu hemikaliju, posle čega je preminuo.

"Sproveden je preliminarni test supstance u bočici i sve što mogu da kažem za sada je da je postojala hemijska supstanca koja može da izazove smrt", rekla je Fikinešer za AP u telefonskoj izjavi.

Flikenšer nije želela da iznosi detalje o tačnoj prirodi supstance.

Ponovila je da će autopsija tela preminulog Praljka, uključujući toksikološke testove, biti uskoro izvršena. Holandsko tužilaštvo, kako je dodala, ispitaće i kako je Praljak uspeo da unese bočicu otrova u sudnicu Tribunala gde vladaju jake mere bezbednosti.

(Kurir.rs/N1/Tanjug)

(Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!