Foto: AP

navodni izvor iz ševeningena

ISPRAVKA Praljkovo samoubistvo nije inscenirano, navedene tvrdnje su neutemeljene

Da Slobodan Praljak, hrvatski ratni oficir, nije imao nameru da se ubije u sudnici haškog Tribunala, već da je sve inscenirano, lažna je tvrdnja.

Hrvatska
> 15:53h

Iako je crnogorski portal “Ujedinjenje” objavio članak u kojem tvrdi da Praljak nije imao nameru da izvrši samoubistvo, već je ispao "uzaludna žrtva", za to ne postoje nikakvi dokaze osim izjava "anonimnih prijatelja portala" i potpuno pogrešnih tvrdnji o reakciji nadležnih.

“Prijatelj portala iz Sarajeva” i “sagovornik koji ima višegodišnji staž u ovoj instituciji” jedini su izvori koji se navode u tekstu.

Dalje se navode takođe netačne tvrdnje koje bi trebalo da potkrepe "teoriju" pomenutog portala:

"Savršen dokaz za to jeste i činjenica da se na snimku iz Haškog tribunala u jednom trenutku, uz paničnu viku advokata koji obaveštava sudiju da se njegov klijent otrovao, čuje i sam Praljak koji glasno i uznemireno potvrđuje, povišenim tonom, da je "popio otrov", ceo minut nakon što je to uradio".

"Verovatno je već do tada očekivao reakciju od strane suda i spašavanje života!", još jedna je netačna tvrdnja.

Autori dalje razvijaju "argumente" za svoje teorije zavere, služeći se pri tom potpuno netačnim tvrdnjama.

Bolnica za koju je u članku rečeno da je udaljenija od Tribunala, u koju je Praljak prevezen nakon ispijanja otrova i u kojoj je preminuo, jeste glavna bolnica medicinskog centra u Hagu - “HMC Bronovo” i bliža je od gradske bolnice.

Ovako je glasio deo originalnog teksta:

"Skeniranje optuženika koji se, po propisima, u sudnicu dovode direktno iz pritvorske jedinice, jeste toliko rigorozno da je pravo čudo kako je Praljak "neopaženo" uneo sredstvo opasno po život i zdravlje u salu u kojoj mu je izrečena presuda. Skeneri u Tribunalu koji kontrolišu zatvorenika na putu do sudnice, ali i advokate i osoblje, toliko su precizni da “registruju“ čak i najmanji "opiljak" metala na cipelama, reda iglice ili kružića kroz koji se provlači vezica za cipelu. Na isti način može se utvrditi "porijeklo" i drugih materija koje se nalaze u posedu zatvorenika, uverava sagovornik portala Ujedinjenje. Prijatelj portala Ujedinjenje iz Sarajeva, blizak uticajnim krugovima iz bosanske službe OSA, veruje da su u smrt Slobodana Praljka, umešani i pripadnici hrvatske Sigurnosno – obaveštajne agencije koji redovno imaju više od uvida u sastav advokatskih timova i "publike" koja prati rad Haškog tribunala.

Sve podseća na loš scenario, zaključno sa ekipom medicinskog osoblja koja je ispred Tribunala skupljena sa koca i konopca i više liči na pankere iz parka nego na ozbiljne ambulantne radnike. Obratite pažnju na to kako je među Hrvatima u publici nastalo komešanje i povici istog trenutka kada je general Praljak nagnuo bočicu sa otrovom. Neko je, očigledno, znao scenario. Praljak je, po svemu sudeći, ispao uzaludna žrtva, kaže prijatelj portala Ujedinjenje iz Sarajeva. Za razliku od njega, haški sagovornik portala tvrdi da je Praljak bio zavisnik od Šekspirove literature, a sajt Hrvatskog narodnog veća, neposredno pre presude, objavio je da je general često čitao sonete Vilijama Šekspira. Sonetu naslovljenom sa “Umoran vapim za smrću trajno“, često se vraćao, tvrdi portal HNV-a.

Kurir.rs/Ujedinjenje.com

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!