Foto: Profimedia

BEZ DILEME

NAUČNI DOKAZI O RIVALSTVU: Psi su pametniji od mačaka!

Najbolji čovekov prijatelj ima znatno više nervnih ćelija u cerebralnom korteksu nego što je to slučaj sa mačkama

Tech
> 11:34h

Rasprava o tome da li su pametniji psi ili mačke konačno je razrešena.

Naučnici sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju kažu da su dokazali da psi, ipak, prednjače u pameti jer imaju više nervnih ćelija u cerebralnom korteksu.

- U ovom istraživanju zanimalo nas je da uporedimo različite vrste životinja i vidimo kakav je odnos broja nervnih ćelija s veličinom njihovog mozga - kaže Suzana Herculano-Houzel, profesorka psihologije i bioloških nauka.

Ona i njen tim su ispitali mozgove osam vrsta - afričkog tvora, mungosa, rakuna, mačke, psa, hijene, lava i mrkog medveda. Ispostavilo se da mozak zlatnog retrivera ima više nervnih ćelija nego mozak hijena, lava ili mrkog medveda, iako su njihovi mozgovi i do triput veći. Mrki medved ima mozak koji je deset puta veći od mozga mačke, ali u cerebralnom korteksu ove dve vrste imaju isti skoro isti broj nervnih ćelija.

foto: Shutterstock

Analiza je pokazala da psi imaju 530 miliona neurona u cerebralnom korteksu, a mačke 250 miliona. Poređenja radi, ljudi imaju 16 milijardi „malih sivih ćelija“.

- Analiza je pokazala i da su rakuni ekstremno pametni. Imaju isti broj nervnih ćelija kao psi, ali u mozgu koji je slične veličine kao mačji. Njihov mozak zbog toga nalikuje mozgu primata - kaže Herculano-Houzel.

foto: Shutterstock

Poređenje inteligencije

TRKA BILJOJEDA I MESOŽDERA

Naučnici su očekivali da istraživanje potvrdi hipotezu da mozgovi zveri imaju više nervnih ćelija u cerebralnom korteksu nego mozgovi biljojeda koji završavaju kao njihov plen. Međutim, ispostavilo se da to nije tačno.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Mačkina velikodušnost prema mladuncima jednog psa!