Foto: Privatna Arhiva

uspešna akcija

SRPSKI KRALJ AMFETAMINA PAO U MAKEDONIJI: Zarubica pravio omiljenu drogu džihadista

Nebojša Stefanović, ministar policije, potvrdio da je prilikom hapšenja Milana Zarubice zaplenjeno 300 kilograma sintetičke droge kaptagon, koju koriste borci Islamske države

Crna Hronika
> 10:15h

Doktor Milan Zarubica, jedan od najvećih proizvođača sintetičke droge na ovim prostorima, koji je uhapšen Makedoniji, proizvodio je u ilegalnoj laboratoriji u Tetovu kaptagon, novu sintetičku drogu, koju zovi i „hemijska hrabrost“ i „lek džihadista“, jer je koriste teroristi Islamske države (IS)!

foto: Privatna Arhiva

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je reč o zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije.

- Nakon akcije koja je trajala gotovo godinu dana policija je pažljivo pratila sve aktivnosti Milana Zarubice, transport opreme koji se kretao iz Srbije u Makedoniju, kao i iz Makedonije u Srbiju, kao i pravljenje laboratorija koje su služile za pripremu sintetičke droge. U ovoj operaciji pažljivo su praćeni svi saradnici Zarubice, a identifikovani su i potencijalni kupci i zbog toga je akcija toliko trajala, jer smo želeli da obezbedimo kvalitetne i čvrste dokaze za hapšenje pripadnika ove kriminalne grupe - rekao je ministar Stefanović.

Srpski ministar policije je pojasnio da je ova zaplena 300 kilograma sintetičke droge značajna upravo zbog toga što je reč o kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi.

- Ratnici IS koriste ovu drogu, koja im daje hrabrost i čini ih euforičnim u borbi, ali ih i drži budnim. Samo jednu tabletu plaćaju preko 20 dolara. Ona se najčešće švercuje preko Turske - otkriva izvor Kurira.

foto: Privatna Arhiva

Ministar Stefanović potvrdio je da će se ta akcija najverovatnije nastaviti upravo i na teritoriji Turske.

- U saradnji s policijom te države, došli smo do identiteta potencijalnih kupaca. Veoma je dobro što je uhapšen Milan Zarubica, jer se on smatra jednim od najvećih kreatora sintetičkih droga, a na ovim prostorima bio je poznat po ovoj delatnosti i ranije - rekao je ministar i potvrdio da su otkrivene dve laboratorije, u Makedoniji i Srbiji.

foto: Privatna Arhiva

MUP je juče potvrdio da je, osim Zarubice, u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije uhapšeno još sedam pripadnika ove grupe.

- Laboratorija u Tetovu u kojoj su pravili novu sintetičku drogu i izvozili je izuzetno je moderna i ima i pogon za tabletiranje. Prilikom pretresa u njoj je zaplenjena sintetička droga, koja se najviše koristi u Siriji - otkriva sagovornik Kurira.

ANTER

Zarubica tvrdio: Pravim lek za koncetraciju

Doktor Milan Zarubica je do 2003 - kada je prvi put uhapšen i posle sudskog postupka zbog istog krivičnog dela, proizvodnje sintetičke droge, bio osuđen na 11 godina zatvora - bio ugledan poslovni čovek.

Tokom izdržavanja kazne, pošto je bio „slobodnjak“, ispostavilo se, nastavio je isti biznis, pa je u maju 2011. ponovo uhapšen.

Priznao je krivicu, napravio sporazum s tužilaštvom i tada je osuđen na još tri godine zatvora, koje je u međuvremenu odslužio.

- Na suđenju je tvrdio da on ne pravi drogu, već lekove za koncentraciju - podseća sagovornik Kurira.

Kurir.rs/Jelena Spasić

POGLLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?