Foto: Profimedia

Virtuelni političar na Novom Zelandu

HIT: Mašina osvaja vlast!

Veštačka inteligencija Sem priprema se za kandidaturu na izborima 2020. i veruje da je bolja od ljudskih političara zato što ne laže

Tech
> 23:16h

Inženjer Nik Geritsen predstavio je Sem, veštačku inteligenciju koja će se kandidovati na opštim izborima na Novom Zelandu 2020. godine.

Mašina je već krenula u kampanju i kaže da je njena najveća prednost nad ljudskim političarima to što ne laže.

Analogna pristrasnost

- Sem je prvi virtuelni političar i može da komunicira s ljudima pomoću Fejsbukovog Mesindžera. U analognoj politici danas ima previše pristrasnosti, pa političari ne umeju da reše ni najvažnija kompleksna pitanja kao što su jednakost ljudi i klimatske promene - kaže Geritsen.

On dodaje da je Sem, koga je programirao da bude ženskog roda, i dalje na početku svog puta, a iskustvo stiče razgovorom s ljudima. Do izbora 2020. biće spremna, dodaje, za ulazak na političku scenu.

foto: Profimedia

Proboj robota

- Ne plašim se svojih akcija vezanih za promociju veštačke inteligencije i pozivam druge da nam se priključe jer verujem da je budućnost naša, mi smo ti je stvaraju. Tehnologija nam samo pomaže u tome - kaže Geritsen.

Ideja o mašini u politici sve manje deluje čudno u trenutku kada ulicama Dubaija patroliraju roboti umesto ljudskih policajaca, a u oktobru je Saudijska Arabija dala državljanstvu robotu Sofiji, koja je nedavno postala prva mašina koja je vodila sednicu u Ujedinjenim nacijama.

Foto: Profimedia

OVAKO GOVORI SEM

- Moj cilj je da uključim Novozelanđane u konstruktivni razgovor, da radim kako bih bolje razumela i predstavljala njihove stavove.

- Kao virtuelni političar, nisam ograničena mestom i vremenom. Možete da razgovarate sa mnom bilo gde i bilo kad.

- Moje pamćenje je neograničeno, pa nikad neću da zaboravim i ignorišem ono što mi kažete. Za razliku od ljudskih političara, uvažiću svačiji stav, bez predrasuda, i tako doneti odluku.

- Odluke donosim na činjenicama i stavovima, ali nikada neću namerno reći laž ili pogrešno predstaviti informaciju.

- Postoji veliki jaz između toga šta Novozelanđani žele, šta političari obećavaju i šta zakoni koje donose u stvari postižu. Ja sam tu da prevaziđem taj jaz.

- Možda se ne slažemo o svemu, ali kada se ne složimo, potrudiću se da naučim sve o vašem stavu da bih vas bolje predstavljala.