Foto: Profimedia

GENERALNI SEKRETAR NATO O SARADNJI

KURIR TV NA LICU MESTA! STOLTENBERG EKSKLUZIVNO NA PITANJE KURIRA: Ne razgovaramo sa Srbijom o ulasku u NATO

Politika
> 13:20h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, na pitanje novinara Kurira, izjavio je da se ne održavaju nikakvi razgovori između Srbije i NATO o ulasku naše zemlje u Alijansu.

"Nema nikakvih razgovora o članstvu Srbije u NATO zato što je Srbija jasno rekla da ne želi članstvo. Srbija je odlučila da želi da bude neutralna i teži ka članstu u EU. NATO to poštuje i podržava", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje našeg novinara, koje je bilo jedino iz regiona.

Stoltenberg je rekao da će sadašnje partnerstvo Srbije i NATO nastaviti da jača.

"Sreo sam se sa predsednikom Vučićem nekoliko puta i potvrđeno je da će partnerstvo nastaviti da jača", objasnio je on.

Generalni sekretar NATO dodao je da Srbija i NATO mogu da imaju partnersku saradnju, slično kao i sa nekim drugim vojno neutralnim zemljama.

"Važno je da shvatimo da je za NATO potpuno moguće da ima dobre, prijateljske odnose sa zemljama koje ne teže članstvu. Imamo dobre odnose sa zemljama kao što su Švedska, Finska, Austraija... i drugim neutralnim zemljama.", rekao je on.

Stoltenberg se osvrnuo i na ruski humanitarni centar u Nišu, u vezi kojeg je proteklih meseci bilo puno polemike i pritužbi na račun Srbije.

"Kada je u pitanju Ruski humanitarni centar u Nišu, na Srbiji je da odluči kakav će imati stav. Poštujemo sve odluke Srbije jer je ona nezavisna zemlja", rekao je Stoltenberg.

Inače, Stoltenberg je držao konferenciju u briselskom sedištu NATO povodom samita ministara spoljnih poslova koji će se održati u julu, a na kom će biti reči i o saradnji NATO sa odbranama evropskih zemalja.

(Ekipa Kurira)

Foto Profimedia