Foto: profimedia

Želite da sačuvate pamćenje? Onda NAVALITE na čokoladu bez griže savesti!

Zanimljivosti

Ljubitelji čokolade, nema više razloga za brigu! Konačno je dokazano da je redovno konzumiranje čokolade korisno za ogranizam kroz više aspekata. Istraživanje objavljeno u publikaciji Appetite je pokazalo vezu između unosa čokolade i kognitivnih sposobnosti.

foto: profimedia

U istraživanju je učestvovalo 968 ljudi starosti između 23 i 28 godina, pa su se istraživale njihove navike u ishrani, njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovno konzumiranje čokolade značajno povezano sa boljom funkcijom mozga.

Ključ pozitivnih efekata čokolade leži u materiji koja se zove flamanol, koja je inače vrsta flavonoida, a sadrži je kakao puter. Tamna čokolada je upravo ta koja prethodi količini flavanola, dok ih mlečna i bela čokolada imaju nešto manje.

foto: profimedia

Kada je čokolada stigla u Evropu u 16.veku, koristila se kao lek za prehladu i groznicu, dok nam danas više služi kao uteha ili slatki greh. Nakon ovih rezultata istraživanja, osmeh sa lica vam se sigurno neće skidati. Može li bolje?

(Kurir.rs/ Miss 7, 24.hr , Foto: Profimedia)