Foto: Nebojša Mandić

CRVENO-BELI SE PRIKLJUČILI AKCIJI

KOORDINACIONO TELO I FK CRVENA ZVEZDA: Stop nasilju nad ženama!

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i FK Crvena zvezda uključili su se u globalnu kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", pa će sutra u Beogradu na utakmici Lige Evrope protiv FK Keln biti postavljen 17 metara dug transparent "Stop nasilju nad ženama".

Fudbal
> 14:09h

U saopštenju Koordinacionog tela navodi se da je transparent dug 17 metara, narandžaste boje, jer je to zvanična boja kampanje "16 dana aktivizma". Narandžasta boja u ovom slučaju simboliše svetlu i optimističnu budućnost oslobodjenu od nasilja nad ženama i devojčicama.

FK Crvena zvezda je prvi klub koji se uključio u svetsku kampanju protiv nasilja nad ženama.

Predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović rekla je da je nasilje nad ženama veliki problem u čije rešavanje treba da se uključi celo društvo, navodeći da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je psihičko, fizičko ili ekonomsko.

"Drago mi je da je naš najtrofejniji klub prepoznao značaj borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i da ćemo zajedno poslati jasnu poruku da je nasilje nad ženama i devojčicama nedopustivo", navela je Zorana Mihajlović.

On ja pozvala navijače da dodju sutra na utakmicu, podrže akciju protiv nasilja nad ženama i navijaju za Zvezdu.

"Želja nam je da se, posle Partizana, i Crvena zvezda plasira u naredni krug takmičenja Lige Evrope", rekla je Zorana Mihajlović.

Podrškom svetskoj kampanji, Koordinaciono telo i FK Crvena zvezda šalju jasnu poruku da je nasilje nad ženama u Srbiji nedopustivo i da nijedna žena više ne sme da bude ubijena.

Svake godine od 25. novembra do 10. decembra obeležava se "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". U pitanju je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Medjunarodnim danom ljudskih prava.

U Srbiji je samo ove godine ubijeno 25 žena u porodičnom i partnerskom nasilju. U poslednjih 10 godina više od 330 njih.

Cilj kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

kurir.rs / Beta

foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO:Evo zašto je Zvezdin optimizam pred Keln realan?