Foto: Profimedia

Diplomatski rat

ROHANI: Iran neće tolerisati Trampovo priznanje Jerusalima!

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas da Teheran neće tolerisati priznanje SAD da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Planeta
> 16:16h

Za danas je najavljeno da će predsednik SAD Donald Tramp to saopštiti i tako odstupiti od višedecenijskog američkog i međunarodnog stava, uprkos upozorenjima sa svih strana da to može izazvati izbijanje nasilja.

U telefonskom razgovoru s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Rohani je najavljenu odluku Trampa nazvao "nelegitimnom, provokativnom i vrlo opasnom", navedeno je na sajtu Vlade u Teheranu.

Iranski predsednik je najavio da će učestvovati na vanrednom sastanku članica Organizacije islamske saradnje, 13. decembra u Istanbulu.

Iran "neće tolerisati skrnavljenje muslimanskih svetih mesa", najavio je Rohani u govoru u Teheranu političkim i verskim liderima iz muslimanskih zemlja, ocenivši da "muslimani moraju biti ujedinjeni pred velikom zaverom".

Vrhovni iranski verski vođa je odluku SAD ranije ocenio kao "očajnički gest" i rezultat nesposobnosti SAD, najavivši da će se islamski svet sigurno suprotstaviti toj zaveri.

Od Islamske revolucije 1979. godine, podrška palestinskom cilju i protivljenje Izraelu su centralni elementi iranske diplomatije.

Upozorenja sa svih strana sveta stizala su danas na Trampovu adresu.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela, a istočni Jerusalim smatra okupiranom teritorijom jer je Izrael osvojio taj deo grada u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati "večna prestonica Izraela", dok Palestinci u istočnom delu nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

(Kurir.rs/Beta/AFP)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!