Foto: Beta/Damir Senčar

UPRKOS ZAKONU

KOLINDA BRANI RATNOG ZLOČINCA: Neću da oduzmem Praljku odlikovanja

BJELOVAR - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Bjelovaru da neće oduzeti odlikovanja Slobodanu Praljku, jer ih je on, kako je navela, dobio za odbranu od "velikosrpske agresije".

Hrvatska
> 15:58h

Praljak je poslednjom optužicom haškog tribunala pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen na delu tertiroije BiH. On je posle

izricanja presude u sudnici tribunala popio ciijanod, a nekoliko sati kasnije umro je u jednoj od obližnjih bolnica.

"Ti su ljudi odlikovanja dobili za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva", rekla je predsednica Hrvatske. Na pitanje zašto nije bila na komemoraciji Praljku, odgovorila je da se "država vodi razumom, a ne emocijama".

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, predsednik republike može da oduzme odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona, a u jednom od članova, između ostalog, piše: "Državna komisija će za nosioce odlikovanja ili priznanja, koji su pravosnažno osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Damir Senčar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!