Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

ANALIZA

OBRAČUN KRIMINALNIH KLANOVA SLABI CRNU GORU: Moćna mafija samo čeka da osvoji tržište

Sukob mafijaških klanova unutar zemlje, osim što je opasan po njenu bezbednost, krije još jednu veliku pretnju o kojoj se manje govori.

Crna Gora
> 17:41h

Albanska i druge mafije poznate su po delovanju na teritoriji drugih država, a takva se opasnost ne može isključiti ni kada je u pitanju Crna Gora.

Prema mišljenju kriminologa, crnogorske bezbedonosne strukure su svesne toga i za sada efikasno rešavaju pokušaje uticaja i preuzimanja kontrole, između ostalog i držeći pod kontrolom unutrašnje sukobe.

Mafijaške grupe šansu za prevlast i širenje aktivnosti upravo vide u sukobima između kriminalnih klanova, a albanska mafija je jedan od jačih narko-kartela u svetu i najjači na Balkanu pa nije čudo da teritorijalna bliskost budi strah.

Kriminolog Velimir Rakočević kaže CdM da službe bezbednosti u potpunosti kontrolišu situaciju.

"Izuzev sporadičnih ilegalnih aktivnosti, kriminalne grupe Albanije nemaju šanse da težište nezakonitih aktivnosti prenesu na našu teritoriju”, uveren je Rakočević.

Albanski narko-kartel je jedan od najpoznatijih u svijetu. Prema istraživanjima svetskih stručnjaka koji se bave narkoticima, čak 75 odsto “poslova” u toj oblasti vode Albanci.

Smatra se da je albanska narko-mafija toliko jaka da je potisnula sa prvog mesta Kolumbijce koji su do pre pet godina bili neprikosnoveni u trgovini drogom.

Oko 40 odsto heroinskog tržišta ova mafija kontroliše u Americi. Vodeća je u Evropi i na Balkanu po proizvodnji i krijumčarenju marihuane.

Albanske kriminalne grupe sa Kosova kontrolišu više od 80 odsto trgovine heroinom u Evropi. Veći deo narkotika na teritoriji naše zemlje dolazi iz Albanije. Neretko je to put i za oružje koje se prodaje na ilegalnom tržištu.

Prema podacima službi koje se bave borbom protiv ovog kriminala, veći dio narkotika samo “prođe” preko teritorije naše zemlje.

Kriminolozi to ocenjuju kao uspešan rezultat rada bezbjednosnih struktura, koji onemogućava da se ilegalni poslovi kriminalnih organizacija koje su van zemlje prebace kod nas.

Ekspert i profesor za bezbednost Darko Trifunović ističe da se sukobom crnogorskih klanova otvara mogućnost albanskoj mafiji za “ulazak u podzemlje” Crne Gore, ali da za sada nema prostora da se tako nešto ostvari.

"Njih je strah od službi Crne Gore, što znači da ih za sada kontrolišu”, istakao je Trifunović.

Kurir.rs/CdM

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Na pomolu novi mafijaški obračun?!