Foto: Fonet

Uspešno

VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU HAVANI: Kubanci nam šalju lek za rak i dijabetes

Šef države Aleksandar Vučić sastao se juče s Raulom Kastrom, a osim o političkoj podršci našoj zemlji, bilo je reči i o saradnji u ekonomiji i zdravstvu

Politika

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče s predsednikom Kube Raulom Kastrom u Havani. Kako je rekao uoči sastanka, taj susret će dodatno unaprediti srpsko-kubanske odnose, još više ojačati poziciju naše zemlje među karipskim zemljama, od kojih „u najvećem broju u budućnosti možemo da očekujemo podršku i kad je reč o Kosovu i o drugim pitanjima“.

Srbija i Kuba potpisale su Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava, kojim je predviđeno uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti, poput raka i dijabetesa. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava da ovim dokumentom treba da se uredi oblast snabdevanja biofarmaceutskim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Srbiji.

foto: EPA

Popularni vođa

Inače, srpski predsednik obišao je izložbu posvećenu lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru i u knjigu utisaka napisao: „Jedan bolji svet je moguć! Hvala, Fidele!“.

- Kastro je nestao fizički, ali je uvek veoma prisutan. I u Srbiji je vrlo popularan i opštepoznat... On je uvek u našim srcima i veoma sam srećan što sam imao priliku da posetim ovo mesto - izjavio je on.

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog razgovora koji je na početku posete Kubi imao sa predsednikom narodne skupštine Kube Estebanom Lasom, kome je, kako kaže, preneo zahvalnost za podršku koju je Kuba dala Srbiji na međunarodnim forumima kad je reč o odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Predsednik Srbije je naglasio da i naša zemlja pruža jednaku podršku Kubi i da se nada da će se međusobna saradnja u budućnosti proširiti. On je najavio i finansijsku pomoć Srbije u otklanjanju štete koju je prouzrokovao uragan Irma.

foto: Fonet

Veliki prijatelji

Vučić je svim svojim sagovornicima naglašavao da je Kuba uvek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvek podržavala Kubu i da će obe nastaviti tako da se ponašaju.

- Tako ćemo nastaviti da se ponašamo. I jedne i druge karakteriše borba za očuvanje nezavisnosti, suverenosti i teritorijalne celovitosti. Ono na čemu mora da se radi jeste dalje razvijanje ekonomskih odnosa - poručio je Vučić.

foto: Fonet, Tanjug

Potvrdili prijateljstvo

BRATIMLJENJE BEOGRADA I HAVANE

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je sa predsednikom skupštine Havane Rejnaldom Garsiom Sapatom o potpisivanju sporazuma bratimljenja Beograda i Havane:

- Gradovi koji možda jesu geografski udaljeni, ali mogu da budu veoma bliski kad je reč o saradnji u oblasti kulture, sporta i turizma.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Fonet, Tanjug