Foto: Marina Lopičić

Intervju, bivši predsednik Crvene zvezde, šokiran incidentima

DEN TANA ZA KURIR: Državo, uništi huligane!

Srbija mora da formira specijalnu jedinicu koja bi se bavila samo navijačima, nama je potreban Eliot Nes za fudbalske vandale

Fudbal
> 13:06h

Bivši predsednik Crvene zvezde Dobrivoje Tanasijević, poznati kao Den Tana, koji je i sam imao velikih problema s navijačima, apeluje na državu da hitno formira specijalnu jedinicu koja bi se bavila huliganima i bila potpuno nezavisna.

Tanasijević je uživo posmatrao 156. večiti derbi i ostao zgrožen incidentom na južnoj tribini stadiona Partizana.

Kako komentarišete vandalizam na poslednjem derbiju?

- Bilo je strašno videti šta se dešava na tribini gde su bili stacionirani navijači Partizana. Krvave glave, polomljene ruke, sve je to za najveću osudu i država pod hitno mora da reaguje. Ovo nije problem od juče i takve stvari su se dešavale i kad sam ja bio na čelu Zvezde. Klubovi su nemoćni, pa nema rešenja dok ne reaguju institucije. Šta mi tu možemo da uradimo? Neki vandali provedu jedan dan u zatvoru, budu pušteni, pa se ponovo vrate na tribinu - poručio je Den Tana za Kurir.

foto: Beta

Kako država da reši problem s huliganima?

- Nije to naš izum, takvi problemi su postojali u Engleskoj, pa je tadašnja premijerka Margaret Tačar uspela da se reši huligana na stadionima. Amerika je imala probleme s mafijom tridesetih godina prošlog veka, pa je njihova država formirala jedinicu na čijem čelu je bio Eliot Nes. Smatram da je nama potreban jedan Eliot Nes, koji će biti nezavisan i odgovaraće samo Vladi Srbije. Drugi način ne postoji. Potrebna je volja svih relevantnih činilaca.

Da li ste optimista po tom pitanju i verujete li da tako nešto može da se desi u Srbiji?

- Nije važno da li ja verujem, ali to je jedino rešenje. Problem s huliganima je kao rak. Najveći deo kancera je neizlečiv, ali onih deset odsto jeste. Naš fudbal spada u tih deset odsto, i za njega još ima nade, samo ako imaš volju da se obračunaš s huliganima. Naravno, nije to lak posao, ali je rešiv.

foto: Marina Lopičić

Priča se da su čelnici klubova u sprezi s navijačima. Koliko su te informacije tačne?

- Znate da u Srbiji ima dosta onog rekla-kazala. Ne mogu da pričam o tome jer ne znam da li postoji sprega između čelnika i vođa navijača. U mom slučaju toga nije bilo, niti me je to zanimalo. Ali isto tako setio sam se emisije „Insajder“ u kojoj jedna novinarka pita nekog čelnika jednog kluba kako komentariše to da timovi igraju tri za tri, a on odgovora da nikad za tako nešto nije čuo. Naravno da nije rekao istinu, pa on je to isto radio. Tako vam funkcioniše fudbal u Srbiji - zaključio je Den Tana. Milan Nastić

Uspeh

SVAKA ČAST CRVENOJ ZVEZDI I PARTIZANU

Kako gledate na uspeh Partizana i Zvezde u Evropi?

- Veliki uspeh, to je nešto što je trebalo našem fudbalu. Biće teško eliminisati CSKA, odnosno Viktoriju, ali ima nade. Nama stvara problem to što klubovi iz Srbije nisu u takmičarskom pogonu, ali to isto može da se kaže i za timove iz Češke i Rusije. U svakom slučaju, biće to zanimljivi mečevi i mnogo će zavisiti od toga s kakvim igračkim kadrom dočekujete duele u Ligi Evrope - istakao je Den Tana.

Priželjkuje

„ORLOVI“ DA PROĐU GRUPU

Šta očekujete od Srbije na SP u Rusiji?

- Za nas bi bio veliki uspeh da prođemo prvu fazu na SP. Imamo tešku grupu. Iako svi otpisuju Kostariku, ja tako ne mislim. Smatram da će nam biti teže s njima nego sa Švajcarskom. Što se tiče Brazila, to za nas može da bude najlakša utakmica, jer protiv takvih timova si rasterećen - kaže Den Tana.

Foto: Beta; Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV SPORT! ZAŠTO HULIGANI U SRBIJI NEMAJU RAZLOGA ZA BRIGU?! Ministar Stefanović, posle pet dana zaključio da je bilo kriminala na 156. večitom derbiju!