Foto: Profimedia

ZASTARELO

ODLAZI U ZABORAV POSLE 170 GODINA: Belgija ukida službu za slanje telegrama

LONDON - Belgijska služba za slanje telegrama uskoro će prestati sa radom, 171 godinu pošto je poslat prvi telegram od Brisela do Antverpena.

Planeta
> 12:29h

Služba će prestati sa radom 29. decembra, piše britanski BBC i navodi da se to što je ta tehnologija iz 19. veka i dalje prisutna u doba Instagrama i Snepčeta može činiti neobično - pogotovo kada je Velika Britanija, koja je izumela telegram 1830-ih, tu službu ugasila još 1982. godine.

Kako se navodi, od 2006. godine ni SAD nema tu službu, a čak ni Indija, koja je dugo bila najveće svesko tržište za telegram, to je učinil 2013. godine.

Sistem telegrama je funkcionisao tako što bi kupac pozvao telefonom operatera i izdiktirao mu poruku, a on bi je zatim poslao primaocu. Međutim, cena od 23,75 evra za telegram od 20 reči plus 0,90 centi za isporuku u i oko Brisela, govori o tome zbog čega se sistem bori sa opstankom u eri neograničenih poruka i jeftinih tarifa mobilne telefonije.

Pre otkrića telefona, telegram je bio prvi sistem koji je omogućavao brzu transmisiju elektronskih poruka na velikoj razdaljini.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DA LI JE MOGUĆE DA OVO RADE U NORVEŠKOJ? Samo ko prođe ovaj test može da postane bagerista!