Foto: Profimedia

sporna ostrva

(FOTO) SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU TAJNI PROJEKAT: Evo šta Kina ubrzano gradi na veštačkim ostrvima!

Satelitski snimci koje je nedavno napravila AMTI otkrili su da je Kina "u tišini" napravila čitavu mrežu trajne vojne infrastrukture na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Planeta
> 11:19h

Nova mreža vazdušnih baza, radarskih tornjeva i protivraketnih sistema nalazi se na 29 hektara ostrva Spartli i Parcelskim ostrvima oko kojih je Kina u sporu sa nekoliko azijskih zemalja, otkriva Američka inicijativa za transparentnost azijskog pomorstva (AMTI)

U iste svrhe, u pomenutom regionu Kina je u prethodnom periodu već napravila nekoliko novih veštačkih ostrva, poput onih na Misčif grebenu, Atole Subi i Fajeri Krosu, a sada je ušla u završnu fazu izgradnje projekta konstrukcije infrastrukture neophodne za potpuno funkcionalne vazdušne i pomorske baze, navodi se u izveštaju AMTI.

Na Fajeri Kros grebenu je najviše izgrađeno u 2017. godini. Snimci iz vazduha pokazuju da su izgrađeni veliki hangari duž aerodromskih pista, ogromsni radarski i komunikacijski tornjevi, skloništa od projektila, kao i ogromne podzemne strukture za koje AMTI pretpostavlja da će biti skladišta za oružje i druge materijale.

Reagujući na ove izveštaje, šef kineske diplomatije Lu Kang rekao je da se nada da će se zemlje koje nisu iz tog regiona suszdržati od podgrevanja tenzija i poštovati napore regionalnih zemalja.

foto: AP / Francis Malasig / Pool

"Potpuno je normalno da Kina mirno gradi i primenjuje neophodnu opremu za odbranu na svojoj teritoriji, koja je deo kineskog suvereniteta" rekao je Lu.

Kurir.rs / Biznis Insajder

Foto: Profimedia

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SVAKA ČAST! Ovako se postavljaju dalekovodi u Sibiru na minus 35 stepeni!!!