Foto: Promo

Hit Ispovest: Izvorinka Milošević otkriva kako je zavela džez muzičara

IZVORINKA MILOŠEVIĆ: Zaprosila sam Blama i zakazala venčanje!

Svi su mi se udvarali, a Miša me nije primećivao. Pekao me je na tihoj vatri, bio je nedostižan i tvrdio je pazar. Morala sam jako da se borim za njega

Stars
> 22:12h

Izvorinka Milošević provela je 17 godina u braku s Mišom Blamom, ali malo ko zna da je pevačica zaprosila džez muzičara! Čuvenoj umetnici iz istočne Srbije zapao je za oko sada pokojni kontrabasista, i to na probi Narodnog orkestra RTS.

- U mladosti sam bila velika zavodnica, svi su mi se udvarali, a Miša me nije primećivao. Bio je mrgud, ćudljiv, a ipak lep i s manirima. Onda sam ja odlučila da mu priđem s pitanjem: „Izvinite, da li vi pijete kafu?“, a on mi je bez osmeha rekao: „Da, pijem. Zašto ne?“ Uspela sam da mu donesem kafu i posle treće sam mu izmamila osmeh. Pekao me je na tihoj vatri, bio je nedostižan i tvrdio je pazar. Krio se iza maske, a u stvari je bio jedan topao čovek. Morala sam jako da se borim za njega - rekla je Izvorinka u emisiji „Iz profila“ i dodala da se brak dogodio na njenu inicijativu.

- Rekao mi je da mu je status veze nevažan, bilo mu je svejedno kako će to izgledati, a pošto sam ja iz patrijarhalne porodice, za mene je papir bio važan. Zakazala sam veridbu i venčanje, a on je pristao - rekla je pevačica, koja iz braka s Mišom ima sina Davida.

foto: Privatna arhiva

Porodica pokojnog muzičara, između ostalog i sestra, glumica Nada Blam, bili su iznenađeni njegovim venčanjem s Izvorinkom.

- Porodica Blam je stara jevrejska porodica. Mišin otac Rafael, čuveni violinista i član orkestra Carevac, Nadu je jednom pitao: „Pobogu, gde ona nađe Mišu u Beogradu?“ Ona je meni posle to ispričala, a ja sam joj rekla da sam ga svećom tražila - kaže pevačica kroz šalu.

foto: Privatna arhiva

Razveli su se posle 17 godina.

- Pre tri godine je završio svoj život i ostavio iza sebe mnogo toga. Nikada se posle njega nisam udala, ali to ne znači da neću - kaže pevačica.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Tajna

PRAVO IME MI JE FUNTINJORA LUNGA

Malo ko zna da je pravo ime ove umetnice, koja potiče iz sela Neresnica nadomak Kučeva, zapravo Funtinjora Lunga.

- Fontana na latinskom znači izvor, odatle ime Izvorinka. Lungu mi je porodično prezime, ali posle Drugog svetskog rata stanovništvo u mom kraju nije popisano s originalnim prezimenima. Moj deda je tada odlučio da se prezivamo Milošević. U školi sam bila Izvorinka - kaže pevačica i dodaje da, iako je rođena u vlaškom kraju, ne veruje u vlašku magiju:

- Magija može da bude zabavljanje naroda u dugim zimskim mesecima. Jer šta bi ljudi u planinama radili osim izmišljali? Vlaška magija u stvarnosti ne postoji, kao nijedna druga. To je u glavama ljudi.

foto: Damir Dervišagić

Nerazdvojne O Goci Stojićević

DRUGARICE IZ ŠKOLE

Izvorinkina najbolja prijateljica je Goca Stojićević.

- S Gocom se družim odmalena. Nas dve smo počele da se družimo na školskim priredbama, gde smo imale folklor i pevanje. Povezala nas je i održala pesma. Prepoznaju se ljudi. Kada volite nekog, nije slučajno, isto je s prijateljstvom. Uz mene je Goca naučila vlaške pesme. Baba mi je bila rusaljka - odabrana žena iz nekog mesta koja prisustvuje obrednim ritualima jednom godišnje u selu. Ona je bila životna enciklopedija mudrosti, pevanja. Prva pesma koju nas je naučila je „Mndra mja ku krpa mura“ - ispričala je pevačica.

JELENA STUPARUŠIĆ - Foto: Promo, Privatna arhiva; Damir Dervišagić