Foto: EPA, AP

Ad akta

ZATVARANJE HAŠKOG SUDA Ađijus: Presude su način da se ljudima otvore oči

Predsednik Haškog tribunala kaže da je sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u potpunosti ispunio svoj zadatak

Politika
> 16:34h

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao Haški tribunal, juče je svečano zatvoren! Ceremoniji zatvaranja, pored generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, holandskog kralja Aleksandera Vilijama, predstavnika diplomatskog kora, aktuelnih i bivših sudija i tužilaca, prisustvovali su i zvaničnici iz Srbije.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus ocenio je da je taj sud ispunio svoj zadatak.

- Naše presude su možda način da se ljudima otvore oči - rekao je Ađijus, dok je glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc kazao da, uprkos prestanku rada ove institucije, mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu.

Sa zatvaranjem Haškog tribunala poteglo se i pitanje dokumenata o ratu u bivšoj Jugoslaviji koja su prikupljena tokom 24 godine njegovog rada, imajući u vidu da se između Srbije, Hrvatske i BiH vodi borba oko obimne građe, koja broji oko 10 miliona stranica, a koju čine državna dokumenta, vojne tajne, saslušanja i svedočenja.

Ministar u Vladi Srbije i dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da se o tome vodila debata još pre nekoliko godina.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je važno da Srbija ima elektronsku dokumentaciju o svim presudama Haškog tribunala i da će zahtevati vraćanje one dokumentacije koja je pod oznakom „poverljivo“ i sa posebnim merama zaštite bila izdata Tribunalu.

S. Đ. - Foto: AP, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!