Foto: AP/Paul White

nije pominjao puđdemona

RAHOJ: Razgovaraću sa novom katalonskom vladom, nema vanrednih izbora u Španiji

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da će, nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak u Kataloniji na kojima su parlamentarnu većinu osvojili separatisti, razgovarati sa novom vladom tog regiona dokle god njeni članovi ne krše španski ustav.

Planeta
> 16:49h

Rahoj je, takođe, odbacio pozive na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji.

Rojters navodi da se Puđdemon ipak nije jasno odredio da li je spreman na razgovor sa bivšim katalonskim liderom Karlesom Puđdemonom, koji je u samoprogonstvu u Briselu i čija je stranka i nakon ovih izbora najveća snaga u okviru partija koje su za nezavisnost Katalonije.

Rahoj je u oktrobru nakon nezakonito organizovanog referenduma i proglašenja nezavisnosti tog regiona smenio katalonsku vladu i otvorio put prevremenim izborima.

Puđdemon je ranije danas izjavio da je spreman da se sastane sa španskim premijerom Rahojem "u Briselu ili u bilo kojoj zemlji u okviru EU, osim u Španiji" gde mu preti hapšenje.

Rojters prenosi da je Puđdemon ovo izjavio dan nakon što su separatisti u Kataloniji obezbedili parlamentarnu većinu na regionalnim izborima.

foto: AP/Virginia Mayo

"Otvoren sam po pitanju sastanka (sa Rahojem) u Briselu ili u bilo kojoj zemlji u okviru EU, osim u Španiji", rekao je Puđdemon u obraćanju iz Brisela prenošenom putem televizije.

AP prenosi da je rekao da su vanredni katalonski izbori otvorili "novu eru" za taj region, poručivši takođe da je vreme za dijalog i politiku i da će se, ako dobije garancije zvaničnog Madrida, vratiti u Španiju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!